Nula
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je nula sudé nebo liché číslo. A z jakého důvodu se s ním nedá dělit.
Děkuju
Odpověď
Dobrý den,
Jako odpověď na Váš dotaz přikládáme následující odkaz:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Nula
Nula (z latiny nullus – žádný) je číslo 0, jedna z nejzákladnějších matematických konstant. Má tu vlastnost, že pro každé číslo platí:
A + 0 = A - funkce neutrální
A x 0 = 0 - funkce absorbční
Číslo 0 na číselné ose odděluje záporná čísla od kladných. Nula je také číslice, která se používá v pozičních číselných soustavách, kde pozice číslice je důležitá pro určení její váhy. Na následující pozici má číslice vyšší váhu a číslice 0 se používá k posunu číslice na následující pozici. Např. v desítkové soustavě má číslice 1 v zápise 100 váhu sto. V teorii množin je nula velikost (kardinalita) prázdné množiny.
Evropané s nulou počítali od 12. století. Některé středoamerické civilizace jako Olmékové a Mayové ji používali ve své vigecimální soustavě již od 3. století.
Výsledek dělení libovolného čísla nulou nelze jednoznačně zjistit. Proto je výsledek takové operace v matematice nedefinován.
Pro přirozená čísla můžeme operaci dělení nahradit opakovaným odečítáním. Pak můžeme hledat odpověď na otázku např. „Kolikrát musíme odečíst 4 od 12, abychom dostali výsledek 0?“ (kolik je 12 děleno 4?):
12 − 4 = 8 8 − 4 = 4 4 − 4 = 0 Počet odečítání jsou 3, a tedy 12 : 4 = 3.
Pokud chceme vypočítat 12 : 0, pak otázka zní: „Kolikrát musíme odečíst 0 od 12, aby výsledek byl 0?“ Žádný počet operací však nevede k požadovanému výsledku.
Obor
Matematika
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2012 08:00
SamanthaClara píše:
Sobota 01.12.2018 20:18
Dělení můžeme chápat jako rozdělování. Myslíte, že lze deset bonbonů rozdělit na nula (tedy žádnou) hromádek?
PSK - admin píše:
Pondělí 03.12.2018 12:51
Dobrý den,
z odpovědi na otázku, která se týká pojmu nula, v archivu PSK vybíráme:
Na dotaz, který jste nám poslal, se možná lze dívat taky tak, že deset bonbonů, které se mají rozdělit a má v tom figurovat nula, dáme na 2 pomyslné hromádky; na jedné nebude nic (nula) a na druhé těch deset.
Anonym píše:
Pátek 13.10.2023 16:12
Příklad s bonbóny bych trochu upravila a sice do podoby, která se vykládá dětem, když je učíme dělit. Např. 10:0 =?
Mám dest bonbónů a mám je rozdělit na 0 hromádek, kolik bude na každé hromádce bonbónů?
Z tohoto příkladu je naprosto jasné, že nemá řešení, vždy budu mít alespoň jednu hromádku.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu