Noviny k narozeninám
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbičkou o informaci, zda by bylo možné oscanovat titulní stranu Mladé fronty a Lidových novin z 2.10.1952 a za jakou cenu by to bylo ev.proveditelné ...stačí mi to elektronicky, chtěla bych to mamince dát k narozeninám, aby věděla, co v tento její významný den, měly periodika na titulu:-) Pokud to není možné, omlouvám se...
Příjemný den přeji a děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
titulní strany periodik jako dárek pro Vaši maminku Vám samozřejmě rádi zhotovíme, ovšem vzhledem k autorskému zákonu 121/2000 Sb. není možné z roku 1952 pořizovat digitální kopie a následně je uživateli zasílat (výjimku tvoří služba Elektronické dodávání dokumentů (http://www.nkp.cz/pages/edodo.htm), která, upřímně řečeno, se kvůli 2 stránkám příliš nevyplatí a navíc je také finančně náročnějí).
Můžeme Vám ovšem vyhotovit papírovou kopii. Cena kopií se řídí Ceníkem placených služeb a poplatků NK ČR (naleznete ho na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm). Do výsledné ceny se dále připočítává příplatek za přípravu dokumentů 30 Kč za 10 jednotek paušálně (v případě, že je nutné dokument objednat a vyexpedovat ze skladu) a v případě zaslání poštou také balné 35 Kč a poštovné dle tarifů České pošty.
Nyní k Vámi vybraným novinám. Mladá fronta z data 2.10.1952 je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius (http://kramerius.nkp.cz), tedy kopie by byla pořízena z tohoto zdroje. Jedna strana A3 (vzhledem k velikosti originálu doporučujeme A3) černobílá stojí 4 Kč, barevná 19 Kč (noviny ovšem byly černobílé, tedy barva by se v tomto případě nijak nepromítla, max. s jemným nádechem žluté/hnědé). V případě, že je pořizována kopie z Krameria, uživatel platí pouze vyhotovení kopie, nikoli žádný další poplatek za přípravu materiálu.
Lidové noviny vycházely bohužel pouze do 8.2.1952, poté byly pozastaveny, obnoveny byly až v r. 1990. Místo Lidových novin Vám však můžeme nabídnout Rudé právo (v systému Kramerius), Lidovou demokracii (tištěná podoba a mikrofilm; tisk A3 čb = 13 Kč, bar A3 = 19 Kč; mikrofilm A3 pouze čb = 9,50 Kč), Zemědělské noviny (tištěná podoba).
Napište nám, prosím, zda si přejete vyhotovit papírové kopie a pokud ano, které periodikum vedle Mladé fronty chcete. Dále vás prosíme o upřesnění, zda si přejete barevnou či černobílou podobu; formát A3 opravdu doporučujeme, minimálně kvůli čitelnosti.
Dále Vás prosíme o informaci, zda budete chtít kopie zaslat poštou (v tomto případě uveďte doručovací adresu) či zda si je přejete vyzvednout osobně v NK ČR. V případě osobního odběru je cena placena hotově, pokud noviny budete chtít zaslat poštou, je možné platit složenkou, kterou obdržíte spolu s kopiemi.
Pokud se rozhodnete objednávku kopií potvrdit, učiňte tak, prosím, na adresu reference@nkp.cz, kde přijímáme mmj. placené zakázky. Služba Ptejte se knihovny poskytuje pouze bezplatné poradenství a služby. Děkujeme.
Pokud byste potřebovala jakékoli upřesňující informace, neváhejte se na mě obrátit.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 17:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu