Nová keynesiánská ekonomika
Text dotazu
Dobrý den,
hledám materiály o nové keynesiánské ekonomice a o tom, jak a jaké problémy se v tomto směru řeší (důležité jsou pro mě cenové rigidity, kterými se ekonomové tohoto směru zabývají), popřípadě by v materiálu mohly být zahrnuty i jiné směry pro komparaci. Našla jsem knihu Modern Macroecomics od Snowdona a Vanea, ale nepřijde mi to jako dostačující zdroj, a proto bych Vás ráda poprosila o poskytnutí dalších zdrojů, nejlépe v elektronické podobě.
Odpověď
Dobrý den,
níže naleznete pár tipů na vhodné dokumenty k Vašemu tématu z fondu CIKS VŠE a také z internetu.
Při hledání Vašeho tématu, jak na volném webu, tak např. i v rámci Souborného katalogu VŠE (http://library.vse.cz), doporučujeme použít např. termíny:
Keynesova ekonomie
Keynesiánství
Keynesovství
nová keynesiánská ekonomie
nová keynesiánská makroekonomie
Keynesian
new Keynesian economics
new Keynesian macroeconomics
Příklady tištěných publikací ve fondu CIKS VŠE
Ahiakpor, James C. W. Classical macroeconomics: some modern variations and distortions. London: Routledge, 2003. xviii, 254 s. Routledge studies in the history of economics; 61.ISBN 0-415-15332-8.
Arestis, Philip, ed. Post Keynesian monetary economics: new approaches to financial modelling. Aldershot: Edward Elgar, 1988. xiii, 313 s. New directions in modern economics.ISBN 1-85278-046-0.
Bober, Stanley. Modern macroeconomics: a post-keynesian perspective. London: Croom Helm, 1988. ix, 278 s.ISBN 0-7099-5080-2.
Brinkman, Henk-Jan. Explaining prices in the global economy: a post-Keynesian model. Cheltenham: Edward Elgar, 1999. xi, 226 s. New directions in modern economics.ISBN 1-84064-044-8.
Galí, Jordi. Monetary policy, inflation and the business cycle: an introduction to the New Keynesian framework. Princeton: Princeton University Press, 2008. xi, 203 s.ISBN 978-0-691-13316-4.
Gordon, Myron J. Finance, investment and macroeconomics: the neoclassical and post Keynesian solution. Aldershot: Edward Elgar, 1994. xiv, 213 s.ISBN 1-85278-879-8.
Harvey, John T., ed. a Deprez, Johan, ed. Foundations of international economics: post Keynesian perspectives. London: Routledge, 1999. vi, 283 s.ISBN 0-415-14650-X.
Hazlitt, Henry, ed. The critics of Keynesian economics. Irwington-on-Hudson: Foundation for Economic Education, ©1995. x, 427 s.ISBN 1-57246-013-X.
Holt, Richard P. F., ed., Pressman, Steven, ed. a Spash, Clive L., ed. Post Keynesian and ecological economics: confronting environmental issues. Cheltenham: Edward Elgar, 2009. xii, 325 s.ISBN 978-1-84720-668-8.
Charpe, Matthieu et al. Financial assets, debt and liquidity crises: a Keynesian approach. Cambridge: Cambridge University Press, ©2011. xxiv, 432 s.ISBN 978-1-10700-493-1.
Chiarella, Carl a Flaschel, Peter. The dynamics of Keynesian monetary growth: macro foundations. Cambridge: Cambridge University Press, 2000. xxiv, 409 s.ISBN 0-521-64351-1.
Chiarella, Carl, ed. et al. Quantitative and empirical analysis of nonlinear dynamic macromodels. Amsterdam: Elsevier, 2006. xvi, 546 s. Contributions to economic analysis; 277.ISBN 0-444-52122-4.
Chytil, Zdeněk. Postkeynesovské pojetí nezávislosti centrální banky a fungování komerčních bank. Praha: Vysoká škola ekonomická, 2003. 135 s.ISBN 80-245-0469-3.
Jurečka, Václav a kol. Makroekonomie. 2. aktualiz. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. 342 s. Expert. ISBN 978-80-247-4386-8.
Koderová, Jitka, Sojka, Milan a Havel, Jan. Teorie peněz. 2., rozš. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 283 s.ISBN 978-80-7357-640-0.
Kuneš, Pavel. Teoretická východiska monetarismu a postkeynesiánství a formování monetární politiky: monetární teorie prizmatem monetarismu a keynesovské teorie. Praha, 2003. Vedoucí práce Milan Sojka.
Lavoie, M. Introduction to post-Keynesian economics. Houndmills: Palgrave Macmillan, 2009. xiv, 164 s.ISBN 978-0-230-22921-1.
Lee, Frederic S. Post Keynesian price theory. Cambridge: Cambridge University Press, 1998. viii, 281 s.ISBN 0-521-32870-5.
Pissarides, Christopher A. Labour market adjustment: microeconomic foundations of short-run neoclassical and Keynesian dynamics. Cambridge: Cambridge University Press, 2009. xi, 258 s.ISBN 978-0-521-10606-1.
Pressman, Steven, ed. a Holt, Richard P. F., ed. A new guide to post Keynesian economics. London: Routledge, 2001. xvi, 134 s. Contemporary political economy series.ISBN 0-415-22981-2.
Romer, David, ed. a Mankiw, N. Gregory, ed. New Keynesian economics. Vol. 1, Imperfect competition and sticky prices. Cambridge: MIT Press, 1993. x, 430 s. MIT press readings in economics.ISBN 0-262-63133-4.
Romer, David, ed. a Mankiw, N. Gregory, ed. New Keynesian economics. Vol. 2, Coordination failures and real rigidities. Cambridge: MIT Press, 1993. x, 450 s. MIT press readings in economics.ISBN 0-262-63134-2.
Sojka, Milan. Dějiny ekonomických teorií. Vyd. 1. Praha: Havlíček Brain Team, 2010. 541 s.ISBN 978-80-87109-21-2.
Snowdon, Brian a Vane, Howard R. Modern macroeconomics: its origins, development and current state. Cheltenham: Edward Elgar, ©2005. xviii, 807 s.ISBN 1-84542-208-2.
Příklady volně dostupných online zdrojů
How Well does the new Keynesian Sticky Price Model Fit the Data?
Joan Robinsonová, Richard Kahn a Nicholas Kaldor: geneze a komparace keynesiánských teorií
Keynesian, new Keynesian, and new classical economics
Methodological issues and the new Keynesian economics
New Keynesian Economics
NOVÁ KEYNESIÁNSKÁ MAKROEKONOMIE – NOVÝ POHLED NA TRH PRÁCE A MAKROEKONOMICKOU STABILITU
On the indeterminacy of New-Keynesian economics
Post keynesiánská makroekonomická metodologie a její odlišnosti od hlavního proudu ekonomie
Real wage rigidities and the New Keynesian model
The Reincarnation of Keynesian Economics
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
17.03.2015 11:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu