Nosorožec bílý
Text dotazu
Je pravda, že nosorožců bílých je jen 5 a jestli ano,
tak v jaké zemi. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
nosorožec tuponosý neboli širokohubý či také bílý se tradičně dělil na dva poddruhy - severní (Ceratotherium simum cottoni) a jižní (Ceratotherium simum simum). Podle článku "Místo pěti nosorožců šest : nový druh, který už vlastně neexistuje" byly na základě podrobného zkoumání oba poddruhy nedávno povýšeny na samostatné druhy - nosorožce tuponosého a nosorožce Cottonova.
Nosorožec tuponosý (Ceratotherium simum), dříve označovaný jako jižní poddruh, patřil k nejvzácnějším savcům Země na přelomu 19. a 20. století.
Uvádí se, že v době největší krize žilo v jižní Africe méně než 20 jedinců.
Díly  cílené ochraně se jeho počty vyšplhaly na 17000 jedinců a nyní žije i v zemích, kde se původně nevyskytoval.
Nosorožec Cottonův (Ceratotherium cottoni), dříve označovaný jako severní poddruh, je v opačné situaci. Době svého objevu (nosorožce v roce 1898 objevil major A.Gibbons, lebku dospělého samce, na jejímž základě nosorožce popsal v roce 1908 britský přírodovědec R.Lydekker, získal major
P.H.G.Powell-Cotton) byl relativně početný. V roce 1960 žilo v Africe asi 2250 jedinců, které však pytláci během 20 let dokázali zdecimovat na pouhých
15 kusů. Tehdy přežívali jen v národním parku Garamba v dnešní Demokratické republice Kongo. Cílenou ochranou se se jich počet podařilo zvýšit na 31 jedinců (1995), další pytlačení však začalo v roce 2003 a jeho výsledkem byl prokázaný výskyt pouze 4 zvířat v roce 2006. Od té doby aktuální průzkumy v národním parku Garamba neprokázaly jedinou známku jejich existence, takže je nosorožec Cottonův považován za savce v přírodě vyhubeného.  V současnosti se občas objevují informace o pozorování několika jedinců v jižním Súdánu (http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-technika/veda/v-sudanu-nasli-tri-bile-no
sorozce-jeste-nevyhynuli_153827.html), ale nyní se prokazatelně ví pouze o posledních 7 žijících jedincích, přičemž všichni jsou chovanci dvou zoologických zahrad.  Ve Wild Animal Park v San Diegu žijÍ starý samec Angalifu a vykastrovaná samice Nola. Ze ZOO ve Dvoře Králové pochází 6 zvířat, z nichž byli čtyři poslední jedinci schopni reprodukce (samci Suni a Súdán a samice Fatu a Nájin) odvezeni do Keni (rezervace Ol Pejeta) s nadějí, že by je změna prostředí mohla stimulovat k reprodukci.  V královédvorské ZOO zůstaly pouze dvě samice - starší Nesárí a mladší Nabire, která je bohužel nemocná. Před několika málo dny Nesárí v královédvorské ZOO zemřela (http://zpravy.idnes.cz/ve-dvorske-zoo-zustal-posledni-bily-nosorozec-v-evro
pe-nesari-uhynula-1mw-/domaci.aspx?c=A110602_141603_hradec-zpravy_klu).
Zvířata v Keni mají být stimulována skupinkami nosorožců tuponosých a připouští se i možnost hybridizace.
Zajímavé by pro Vás mohly být i tyto stránky:
* http://www.zoodvurkralove.cz/cs/pomahame-zviratum/nosorozci-bili/
*
http://www.olpejetaconservancy.org/wildlife_conservation/northern-white-rhin
os
* http://www.savingrhinos.org/northern-white-rhino.html
použitá literatura:
* ROBOVSKÝ, Jan ; FERNANDO, Prithiviraj ; GROVES, Colin P. Místo pěti nosorožců šest : nový druh, který už vlastně neexistuje. Vesmír, 2010, roč.
89 (140), č. 6, s. 368-371. ISSN 01042-4544.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 14:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu