nosorožci bílí
Text dotazu
Dobrý den, prosím kolika cm dorostou nosorožci bílí a kolika let se dožijou?Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
osorožec bílý (správný název nosorožec tuponosý - Ceratotherium simum simum,
řád: lichokopytníci) je po slonech nejmohutnějším suchozemským savcem. Kůže má šedou barvu a je téměř lysá, místy může dosahovat tloušťky až dva centimetry. Jako býložravec spásá převážně trávu, k čemuž mu pomáhá masitý horní pysk. Obývá stepní oblasti parků a rezervací jižní, východní a západní Afriky. Hmotnost je 2 300 až 4 600 kg. Kohoutková výška činí 1,5 až 1,8 m; (uváděno také 1,75 - 2,05 m), délka těla 3,6 - 3,8 m. Po 16 - 18 měsíční březosti samice rodí 1 mládě, které dospívá ve 4 - 5 letech. Dožívá se 40 let.
Více infomací o nosorožci bílém se můžete dočíst např. v následujících
publikacích:
* HOLEČKOVÁ, Dana a Bobek, Miroslav. Mládě milénia: ohrožený svět nosorožců.
Dvůr Králové n.L.: Zoologická zahrada Dvůr Hradec Králové n.L., 2000. 39 s.
ISBN 80-238-6827-6.
* ANDĚRA, Miloš a ČERVĚNÝ, Jaroslav. Savci. (3), Kytovci, sirény, chobotnatci, damani, lichokopytníci, sudokopytníci, zajíci, bércouni. 1.
vyd. Praha: Albatros, 2000. 153 s. Svět zvířat; sv. 3. ISBN 80-00-00829-7.
* STEINBACH, Gunter, ed. a REICHHOLF, Josef, ed. Savci. 3, Šelmy, kytovci, sirény, chobotnatci, damani, lichokopytníci, sudokopytníci. Vyd. 1. Praha:
Knižní klub, 2002. 160 s. Zoologická encyklopedie. ISBN 80-242-0690-0.
Závěrem bychom si Vás dovolili upozornit, že není v možnostech služby Ptejte se knihovny na dotaz, který je zaslán v sobotu večer, odpovědět ihned následující den v neděli, tak jak ve Vašem e-mailu píšete. Toto vychází z pravidel zodpovídání dotazů služby PSK, které naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu/ . Dotazy jsou zodpovídány do
48 hodin (rozuměno 2 pracovních dnů), v případě, že je dotaz složitější, tazatele samozřejmě o delší době zpracování informujeme. Z tohoto důvodů nebylo možné Váš dotaz zodpovědět ve Vámi uvedené době.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 09:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu