Nordek
Text dotazu
Proč se jednalo o založení Nordeku? Proč nakonec z jeho založení sešlo? V jakých knihách je o něm záznam?
Odpověď
Hezký den,
NORDEK byl plán ekonomické integrace severských zemí, který předložilo Dánsko v roce 1968. Jednání probíhala mezi léty 1968-1970. Výsledkem jednání byla připravená smlouva, kterou však finská vláda odmítla v roce 1970 podepsat. (Švec, s. 285)
Informace k tématu můžete najít v publikacích o evropské spolupráci a především o severských státech. Dále doporučuji využít Google scholar pro vyhledání článků s tématem Nordek. Rovněž je možné vyhledat vysokoškolské kvalifikační práce na toto téma v databázi Thesis.
Z webových zdrojů doporučuji např. http://www.norden.org/
Služba Ptejte se knihovny odpovídá na stručné konkrétní otázky krátkým seznamem knih, časopisů, popřípadě i www stránek (do 5 záznamů). Ptejte se knihovny je tedy službou faktografickou a bibliografickou. Proto nelze níže uvedenou literaturu považovat za rešerši k tématu. Pokud byste měla zájem o rešerši, obraťte se na knihovny, které tuto službu poskytují (obvykle jde o službu placenou) nebo se o rešerši poraďte ve své knihovně.
Použité zdroje
ŠVEC, Luboš. Balticko-severský prostor. In:: Vykoukal, Jiří, ed. (2003) Visegrád: možnosti a meze středoevropské spolupráce, Praha: Dokořán, s. 269-298.
BRUNCLÍK, Miloš, Vlastimil HAVLÍK a Aneta PINKOVÁ. Skandinávie: [proměny politiky v severských zemích]. Vyd. 1. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011, xvi, 303 s. ISBN 978-80-7357-703-2.
ARTER, David. Scandinavian politics today. 2nd ed. Manchester: Manchester University Press, 2008, xii, 355 s. ISBN 978-0-7190-7853-8.
HANSEN, Lene a Ole WAEVER. European integration and national identity: the challenge of the Nordic states. London: Routledge, 2002, xii,
HECKER-STAMPEHL, Jan, ed. Between Nordic ideology, economic interests and political reality: new perspectives on Nordek. Helsinki: Finnish Society of Sciences and Letters, 2009. 244 s. Commentationes scientiarum socialium, 73. ISBN 978-951-653-372-1. 232 s. ISBN 0-415-22093-9.
SONNE, Lasse. NORDEK: a plan for increased Nordic economic co-operation and integration, 1968-1970. Helsinki: Finnish Society of Sciences and Letters, 2007. xiv, 233 s. Commentationes scientiarum socialium, 68. ISBN 978-951-653-347-9.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
02.03.2015 14:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu