Nobelova cena
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, kdy se uskutečnil první ročník předání cen Nobelovy ceny a kdo ceny získal a za co. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, Nobelova cena byla poprvé udělena v roce 1901. V oboru fyzika byla Nobelova cena v roce 1901 udělena Wilhelmu Conradu Röntgenovi (Německo) za objev rentgenových paprsků.
V oboru chemie získal Nobelovu cenu roku 1901 Jacobus Henricus van't Hoff (Nizozemí) za objev zákonů chemické kinetiky a zákona osmotického tlaku v roztocích.
Laureátem Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu se v roce 1901 stal Emil Adolf von Behring (Německo) za objev léčení séry, a zvláště pak za objev séra proti záškrtu.
Nobelova cena za literaturu v roce 1901 byla udělena Sully Prudhommovi (Francie) jako "zvláštní uznání básnické kompozice, která dosvědčuje vysoký idealismus, uměleckou dokonalost a vzácnou kombinaci vlastností srdce a rozumu.
Nobelova cena pro rok 1901 byla udělena zakladatelům Červeného kříže - Jean Henri Dunant a Fréderic Passy (Francie).
Informace čerpány z: Kronika Nobelových cen : [Nobelovy ceny za fyziku, chemii, fyziologii a medicínu, literaturu, mír a ceny Švédské říšské banky za ekonomii] / Lubomír Sodomka, Magdaléna Sodomková, Markéta Sodomková. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Knižní klub, 2004. -- 775 s. : portréty
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
01.02.2008 15:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu