Noviny z protektorátu
Text dotazu
Dobrý den,
pro svou diplomovou práci bych potřebovala pracovat s novinami, které vycházely za Protektorátu. Existuje ale pro ně nějaké databáze, v které by bylo možné vyhledávat podle klíčových slov? Nebo je nutné číslo po číslu projít ručně? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pro vyhledávání článků a informací z dobového tisku, v tomto případě z dobového tisku z období Protektorátu Čech a Moravy, je možné v případě některých periodik použít fulltextové vyhledávání systému Kramerius (http://www.nkp.cz/digitalni-knihovna/digitalni-knihovny ). Z protektorátních periodik jsou zde dostupné mimo jiné následující tituly: Český deník, Národní politika, Národní listy, Lidové noviny, Moravská orlice, Našinec, Naše noviny, Árijský boj, Vlajka, Pressa, Pestrý týden, Nástup, Gardista, Slovák, Zpravodaj (Deník čs. vojenských jednotek na Středním východě), Svět, Družstevník, Kraj Královehradecký, Polední list (Kramerius 4 )aj.
Při vyhledávání používejte při hledání výrazů složených z více slov uvozovky  a zkoušejte různé skloňované tvary - např: "Jan Novák", "Jana Nováka", "Janu Novákovi", "Novák, Jan" apod.
Tištěná či lístková článková bibliografie pro dané období bohužel neexistuje. Výběrová článková bibliografie začala být v Národní knihovně ČR budována až v 50. letech 20. století se zpětnou retrospektivou do roku 1945.
Přehled všech periodik vycházejících v daném období můžete nalézt v bibliografii "Zeitungen und Zeitschriften im Protektorat Böhmen und Mähren" a několikasvazkové monografii "Česká retrospektivní bibliografie. Noviny České republiky 1919 - 1945" a "Česká retrospektivní bibliografie. Časopisy České republiky 1919 - 1945".
Pokud byste chtěla procházet některé deníky či časopisy, které doposud nebyly naskenovány a zpřístupněny v rámci systému Kramerius, můžete pro jejich objednání do Všeobecné studovny v Klementinu použít Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc či Naskenované katalogy (KATIF): http://katif.nkp.cz/.
Doporučené zdroje:
* Kramerius 3: http://kramerius.nkp.cz
* Kramerius 4:  http://kramerius4.nkp.cz
* DRTINA, Jaroslav, ed., GRIMMOVÁ, Milada, ed. a HERRMANNOVÁ, Marie, ed. Zeitungen und Zeitschriften im Protektorat Böhmen und Mähren. Prag: Orbis, 1941. 261, [II] s. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000957937&local_base=NKC)
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2006-2007. 4 sv. ISBN 80-86249-26-3. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001717708&local_base=NKC)
* KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001571100&local_base=NKC )
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2014 18:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu