Nikolajevův plyn - Ruský experiment
Text dotazu
Dobrý den,
nedavno jsem se dočetla o tzv. Ruském spánkovém experimentu, který ruští vědci údajně provedli v 50. letech na pěti vězních. Pomocí Nikolajevova plynu udržovali vězně 15 dní bez spánku, mělo to katastrofické následky. Nikde jsem však nenašla seriozní informaci, zda se to skutečně stalo nebo zda se jedná o výmysl.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k tématu tzv. Ruského spánkového experimentu  jsme pravděpodobně nalezli jen ty zdroje, které jste už vyhledala i Vy  - jedná se o internetové zdroje a informace, které nejsou podloženy žádnými relevantními originálními zdroji a nelze je označit za věrohodné. Jedná se např. o stránky http://creepypasta.wikia.com/wiki/The_Russian_Sleep_Experiment, http://www.anti-illuminati.net/rusky-experiment/, http://zaujimavosti.net/extremne-veci/rusky-spiaci-experiment-mal-najst-cestu-k-bdelosti-vojakov/, http://svobodnenoviny.eu/rusky-experiment-ponechat-5-osob-30-dni-bez-spanku-sokujici-konec/ i četné diskuze týkající se především pravdivosti tohoto údajného experimentu, např. http://mag3.cz/kuriozity/tajny-rusky-experiment-mel-vylepsit-armadu-aby-vojaci-nepotrebovali-spanek/.
Bohužel nikde jinde jsme o experimentu nenašli žádné zmínky, a to jak v knihách o spánku či psychologických pokusech, tak především v článcích z odborných zahraničních periodik.
Z internetových zdrojů se zdá, že v době zveřejnění článku o experimentu se stal příspěvek tak trochu senzací. Proto bychom se mohli domnívat, že pokud by k němu skutečně došlo, především odborná periodika by se k tomu vyjádřila a případ by dále zkoumala.
Tím, že jsme nenašli žádné zmínky o zmíněném experimentu ani Felixu Nikolajevovi, který měl být vynálezcem směsi plyn, který byl používán při experimentu, se opravdu spíše domníváme, že experiment v této podobě, jak je prezentován, neproběhl. Je samozřejmě možné, že podobně experimenty ohledně spánku či plynů a jejich vlivu na člověka probíhaly, avšak tento není podložen žádným relevantním a důvěryhodným zdrojem.
Bohužel s jistotou jej za podvrh také označit nemůžeme.
Použitá literatura:
* Nevšímalová, Soňa et al. Poruchy spánku a bdění. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Galén, C2007. 345 s. ISBN 978-80-7262-500-0.
* Kafka, Břetislav a Hofman, Jaroslav, ed. Nové základy experimentální psychologie: duševědné výzkumy a objevy. 2. úplné vyd. dopl. autorem. Olomouc: Poznání, C2011. 452 s. ISBN 978-80-87419-09-0.
* Hunt, Morton M. Dějiny psychologie. Vyd. 2. Praha: Portál, 2010. 708 s. ISBN 978-80-7367-814-2.
* Ellman, Steven J., ed. a Antrobus, John S., ed. The Mind in sleep: psychology and psychophysiology. 2nd ed. New York: Wiley, C1991. xv, 588 s. A Wiley-Interscience publication. ISBN 0-471-52556-1.
Dále jsme se snažili vyhledat zmínky o pokusu v licencovaných online databázích, kde jsou dostupné cizojazyčné články ze zahraničních odborných periodik, jejich seznam viz přehled licencovaných zdrojů NK ČR http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju.
Pokud by Vás téma lékařských pokusů, experimentů za druhé světové války apod. zajímalo, můžete dohledat knihy k těmto tématům v katalozích dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F/ (především Souborný katalog ČR) či články v bázi ANL.
Obor
Psychologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.02.2014 16:52
Rybar píše:
Sobota 23.07.2016 12:10
je to internetová poviedka vydaná v roku 2010. Nikolajevov plyn je názov látky, ktorá samozrejme neexistuje. Autor je Američan, mal pomýlenú predstavu o histórii, preto doplietol niekoľko vecí a použil len ikonicky dobre známe heslá spojené s vojnou, KGB, sovietskym zväzom a keďže lepšie meno autorovi nenapadlo, aby vyznelo dostatočne rusky, dal tomu názov Nikolajevův plyn.
http://zn.sk/[…]/
Josef píše:
Úterý 28.03.2017 19:13
Rybar má pravdu. Tohle je jen vymyšlený příběh, který koluje po internetu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu