Nikola Tesla a Albert Einstein
Text dotazu
Vážení,
zajímá mě, zda se tito dva vědci znali, případně setkali. Na českém netu jsem objevila jednu informaci o jejich spolupráci v matematice. Tu převzaly i další stránky. Hledala jsem i v anglických zdrojích, nikde zmínka o spolupráci či setkání nebyla uvedená.
Budu ráda, pokud se Vám podaří zjistit, které informace jsou pravdivé.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v žádné biografii o Teslovi jsme nenašli zmínku, zda se oba pánové osobně setkali. Nicméně své práce dobře znali a Tesla si dovolil i kritiku na Einsteina při příležitosti udělení Nobelovy ceny Albertu Einsteinovi v roce 1921 (viz. dílo: SEIFER, Marc J. Nikola Tesla: vizionář - génius - čaroděj. Vyd. 1. Praha: Triton, 2007. 509 s., [16] s. obr. příl. ISBN 978-80-7254-884-2. ). Einstein měl oproti Teslovi nevýhodu, neboť by geniálním teoretickým fyzikem (teoretik), zatímco Tesla byl geniální vynálezce (tedy praktik), což právě Tesla kritizoval.
Tesla sám byl  na Nobelovu cenu navržen společně s Edisonem, nicméně, jelikož se s Edisonem znepřátelil, cenu odmítl. Tesla po svém příchodu do Ameriky pro Edisona pracoval, posléze však od Edisona odešel, z důvodu nízkých výdělků a neporozumění (viz.  EFMERTOVÁ, Marcela C. Osobnosti české elektrotechniky. Vyd. 1. Praha: ČVUT, 1998. 165 s. ISBN 80-01-01758-3. a publikace KRAUS, Ivo a kol. Čestní doktoři na České technice v Praze: osobnosti světové vědy a techniky. Vyd. 1. Praha: Česká technika - nakladatelství ČVUT, 2007. 297 s. ISBN 978-80-01-03938-0.)
Nicméně na webu najdeme fotografii z roku 1921, kde jsou oba páni pěkně společně:
http://www.smithsonianmag.com/history/charles-proteus-steinmetz-the-wizard-of-schenectady-51912022/
Fotografie působí důvěryhodně, neboť v roce 1921 Einstein USA skutečně navštívil. Dle Wikipedie: "Na začátku 20. let se Einstein stal vedoucí postavou na známém semináři na Berlínské univerzitě, který se konal pravidelně každý týden. 30. března 1921 Einstein odjel do New Yorku přednášet o své nové teorii relativity. Ten samý rok mu byla udělena Nobelova cena za jeho práci. Ačkoli je nyní nejznámější pro svou relativitu, cenu dostal za jeho dřívější práci o fotoelektrickém jevu. V roce 1921 byla jeho relativita stále příliš sporná, než aby za ni mohl být odměněn. Proto se komise Švédské královské akademie věd dohodla, že méně kontroverzní starší práce je z politického hlediska lepší." - Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein)
Sám Tesla se ve své autobiografii o Albertu Einsteinovi nezmiňuje. Zdroj: TESLA, Nikola. Můj životopis a moje vynálezy. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2012. 148 s. Tajemství. ISBN 978-80-7424-042-3.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.09.2014 17:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu