NFA
Text dotazu
Dobrý den, nevíte zda existuje nějaká obdoba
pravidla tzv. povinného výtisku (pro národní knihovnu z každé knihy vydané v
ČR) pro filmy? A ke komu by takové filmy šly? Do Národního filmového archivu?
Odpověď
Dobrý den,
veškeré filmy z naší produkce od počátků filmů (němé filmy) uchovává ve svém archivu Národní filmový archiv, Bartolomějská 11, 110 00 Praha 1. Dá se říci, že v NFA je uloženo téměř 100% naší filmové produkce.
Národní filmový archiv byl na základě dekretu presidenta republiky č. 50/1945 Sb., o některých opatřeních v oblasti filmu, zák. č. 97/1974 Sb., o archivnictví,pověřen shromažďováním, ochranou, vědeckým zpracováním a využíváním audiovizuálních a písemných archiválií, zejména těch, které jsou součástí národního kulturního dědictví a dokumentují vznik a vývoj filmu, http://www.nfa.cz/index.html?faid=40901#opa .
Vlastnická práva a práva k šíření filmů do roku 1964 má NFA (dle zákona), od roku 1965 do roku 1992 jsou filmy majetkem státu, distribuční práva vlastní Bonton film (negativy jsou ale uloženy v NFA). Od roku 1993, kdy byl založen Fond na rozvoj kinematografie, jedna kopie každého i soukromého filmu je ukládána opět do archivu NFA (zákon č. 273/1993), http://www.nfa.cz/index.html?faid=30500 .
Národní filmový archiv má svou knihovnu, promítací síň :Bio Ponrepo, vydává Filmový přehled a Filmovou ročenku, oddělení filmových historiků a další.
Podrobné informace o NFA naleznete na internetové adrese http://www.nfa.cz .
zdroj : knihovna NFA
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.05.2008 08:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu