Neznámá květina - jetel kaštanový?
Text dotazu
Dobrý den, objevil jsem květinu o ,které jsem doposud nevěděl. Vypadá jako jetel luční, ale je vyšší a květ je černý. Pokud by vám to mělo pomoci při hledání, tak mám k dispozici její fotografii. Ovšem nemohu ji vložit do této zprávy a proto mne při potřebě napište e-mail na,který mohu tuto fotografii zaslat.
Odpověď
Dobrý den, dle Vašeho popisu by se mohlo jednat o jetel kaštanový. Jetel kaštanový je jednoletá nízká bylina (20-40 cm) rostoucí v horských polohách na vlhkých lukách, v rašeliništích, v okolí pramenišť a lužních cest na nevápnitých půdách. Jeho květní koruny jsou nejprve zlatožluté, záhy temně hnědnou. V České republice silně ubývá jeho lokalit, jde o ohrožený druh.
Jetel kaštanový:
* http://botany.cz/cs/trifolium-spadiceum/
* http://prirodakarlovarska.cz/?clanky/jetel-kastanovy-trifolium-spadiceum-l
* http://botanika.wendys.cz/kytky/K477.php
Velmi tmavý květ podobný jetelu má také zvonečník černý, nicméně jeho listy již jetelu tolik podobné nejsou. Jedná se o vytrvalou 20-60 cm vysokou rostlinu, která roste jak na suchých, tak i vlhkých až rašelinných loukách nebo v lesních lemech na neutrálních až slabě kyselých půdách, nevápenných, většinou písčitohlinitých. Má velmi nápadné, tmavě fialově černé květy.
Zvonečník černý:
* http://www.priroda-foto.cz/zvonecnik.html
* http://botany.cz/cs/phyteuma-nigrum/
Jetelu je již méně podobný krvavec toten, který má květy temně hnědočervené.
Jedná se o víceletou, štíhlou rostlinu dorůstající do výšky asi 30-90 cm.
Vyskytuje se na vlhkých či mokrých loukách, močálech, pobřežních křoviskách.
Krvavec toten:
* http://botanika.wendys.cz/kytky/K112.php
* http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=102
* http://www.botany.cz/cs/sanguisorba-officinalis/
Tištěné zdroje, ve kterých naleznete vyobrazení zmíněných rostlin:
* DEYL, Miloš; HÍSEK, Květoslav. Naše květiny. Praha: Academia, 2001. 609 s.
ISBN 80-200-0940-X.
* MÜNKER, Bertram. Plané rostliny střední Evropy. Praha: Euromedia Group - Knižní klub, 2005. 287 s. ISBN 80-242-1365-6.
* ŽÍLA, Vojtěch. Atlas šumavských rostlin. [České Budějovice] : Karmášek, c2006. 208 s. ISBN 80-239-4608-0.
S takto odbornými dotazy je však vždy vhodnější obrátit se na specializované oborové knihovny, např. Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy - Knihovna botaniky (http://botany.natur.cuni.cz/knihovna/knihovna.html), Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích - Společná knihovna Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity
(http://www.lib.jcu.cz/www_bf/knihovna_bf.htm) nebo Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity (http://www.sci.muni.cz/main.php?stranka=319840&podtext=).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.06.2009 15:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu