nezaměstnanost ve Francii
Text dotazu
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, v jakých publukacích mohu nalézt informace o
nezaměstnanosti ve Francii, především příčiny a důsledky, vývoj, jednotlivé
regiony atd.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu tématu doporučujeme především internetové zdroje a ze zdrojů Národní knihovny ČR článkové databáze, http://www.nkp.cz , záložka Katalogy a databáze, báze ANL-české články a Licencované online databáze (např. Ebsco).
Pokud jde o knihy ve fondu NK ČR, z báze NKC uvádíme následující publikace :
-Ekonomie evropské integrace / Richard Baldwin, Charles Wyplosz ; [přeložili Stanislav Šaroch ... et al.Praha : Grada, 2008. 478 s.
-Hospodářská politika : 1900-2007 / Zdeněk Tomeš a kol.V Praze : C.H. Beck, 2008. 262 s., Obsahuje bibliografie a bibliografické odkazy.
-Evropská hospodářská integrace [elektronický zdroj] / Ivana Mandysová. -- [Hradec Králové] : Civitas per populi, 2008. 1 CD-ROM.
-Nezaměstnanost : psychologický, ekonomický a sociální problém / Božena Buchtová a kolektiv.Praha : Grada, 2002. 236 s.
Francie je členem skupiny G8. Francouzská ekonomika je 5. největší ekonomikou na světě.[7] 1. ledna 1999 se Francie spojila s dalšími deseti členy EU a vytvořila měnovou unii, která užívá společnou měnu euro, a v roce 2002 úplně přestala používat svou historickou měnu francouzský frank.
Ekonomika Francie kombinuje rozsáhlé soukromé společnosti (přibližně 2,5 milionu registrovaných) se společnostmi se značnou měrou intervence vlády. Vláda si ponechala velký vliv na klíčové segmenty sektorů infrastruktury, což znamená, že rozhoduje v otázkách železnice, energetiky, letectví a telekomunikace. Tento stav byl výhodný asi do 90. let, v posledních letech vláda pomalu odprodává své podíly ve společnostech France Télécom, Air France, stejně tak jako pojišťovny, banky a zbrojní průmysl, http://cs.wikipedia.org/wiki/Francie , http://www.businessinfo.cz/cz/rubrika/francie/1000421/ , https://euroskop.cz/evropska-unie/clenske-staty/francie/.
Statistické údaje naleznete ve Francouzském národním ústavu pro statistiku a ekonomické studie (INSEE), https://www.insee.fr/fr/accueil .
Eurostat je statistickým úřadem Evropské unie, který je přímo podřízený Evropské komisi. Úkolem Eurostatu je předkládat harmonizovaná statistická data na úrovni celé EU a zároveň poskytovat statistické srovnání regionů (NUTS) a členských států. Jeho ekonomická data také slouží jako základní a oficiální podklad pro rozhodování Evropské centrální banky, a dalších unijních institucí, v ekonomických otázkách, https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/home.
Doporučujeme také obrátit se na Knihovnu Francouzského institutu v Praze, http://www.ifp.cz .
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.01.2012 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu