Nezaměstnanost a rodina
Text dotazu
Dobrý deň, obraciam sa na vás so žiadosťou o pomoc
pri písaní mojej bakalárskej práce, ktorá znie - sociálne, ekonomické a
psychické dopady nezamestnanosti na rodinu a jej členov. Chcela by som vás
poprosiť o odporúčanie na vhodnú literatúru, prípadne stránky, ktoré by mi
boli nápomocné. Ďakujem za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
vhodnou literaturu k Vaší bakalářské práci můžete najít v online Souborném katalogu ČR (SKC), online katalogu Národní knihovny ČR (NKC), České národní bibliografii (ČNB), bázi ANL - Články z českých novin, časopisů a sborníků) - všechny zdroje jsou dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F .
Dále vám doporučujeme využít také portál Knihovny (https://www.knihovny.cz/), který Vám umožní prohledávat zvolené katalogy knihoven.
Dalším zdrojem především pro články z odborných cizojazyčných periodik jsou licencované online databáze. Pro uživatele registrované v NK ČR jsou k dispozici online databáze, jejichž přehled naleznete na adrese: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju. K vybraným databázím je možný také vzdálený přístup (tj. i mimo budovu NK ČR, báze s tímto přístupem jsou označeny symbolem dráčka či "HAN", více informací o vzdáleném přístupu k licencovaným zdrojům na adrese https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup)
Přístup k licencovaným zdrojům zcela jistě má také vysoká škola, kterou studujete, která by kromě obecně zaměřených zdrojů měla nabízet také databáze, které odpovídají profilu výuky, tj. zde byste měla najít velmi relevantní odkazy. Zeptejte se na tuto možnost ve vaší vysokoškolské knihovně.
Příkladem vám uvádíme knihy vyhledané v Souborném katalogu ČR:
* Kuchařová, Věra. Rodina s nezaměstnaným členem. Bratislava: Výskumný ústav práce a sociálnych vecí, 1991. 43 s. ISBN 80-7138-041-5.
* Pokorná, Dana. Vliv nezaměstnanosti na sociální vztahy v rodině [rukopis]. 104 l.
Pozn.: diplomová práce
* Wagner, Martin. Nezaměstnanost jako sociálně etický problém a jeho vliv na rodinu [rukopis]. 65 l.
Pozn.: diplomová práce
* Eliason, Marcus. Individual and family consequences of involuntary job loss. Göteborg: Göteborg University, 2005. 105 s. Economic studies / Department of Economics, School of Economics and Commercial Law, Göteborg University, ISSN 1651-4289; 144. ISBN 91-85169-03-X.
Příklady českých článků z báze ANL:
* Loosová, Rumjana. Dlouhodobá nezaměstnanost postihuje celé rodiny. Deník Mostecka, 2004, 12(162), s. 15. ISSN 1210-6291.
* Siny, Francois de. "Nezaměstnanost je jediné vážné nebezpečí, které hrozí současným rodinám". Psychologie dnes, 2000, 6(1), s. 4-5. ISSN 1211-5886.
* Macková, Martina. Nezaměstnaných mužů přibývá: psycholog upozorňuje, že muži bez práce mohou zkomplikovat život mnoha rodin. Hospodářské noviny, 2003, 47(169), s. 2. ISSN 0862-9587.
Tyto a další dokumenty vyhledáte pomocí klíčových slov rodina, nezaměstnanost, dopady, vliv, situace (+ ekonomická, sociální, psychologická), apod. + jejich kombinace.
Domníváme se také, že informace byste našla i v knihách, které obecně pojednávají o nezaměstnanosti, krizových životních situacích - zde by dopadům na rodinu mohly být věnovány více či méně obsáhlé kapitoly.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.03.2012 09:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu