"new wave"
Text dotazu
Dobry den, chtel bych se zeptat kdo a kdy poprve pouzil terminu ve spojeni s hudbou (mam na mysli popularni hudbu prelomu 70. a 80. let). Dekuji.
Odpověď
Dobrý den, termín "new wave" použil poprvé Malcolm McLaren, manažér hudební skupiny Sex Pistols, v roce 1976. Termín odkazuje na skupinu francouzských filmařů "France New Wave" počátku 60.let 20.století. Termín byl používán přibližně do roku 1977 pro hudbu stylu punk. Termíny punk a new wave byly v této době identické, synonymické. Termín punk ovšem pro daný styl později převládl. Po roce 1977 se začal styl nazvaný "new wave" vyhraňovat. Užíván být pro určité styly post-punkové muziky, i když samotný post-punk byl temnější a méně popový než "new wave" pozdějších let.
O stylu hudby "new wave" se můžete dočíst více na stránkách internetové encyklopedie Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/New_Wave_music
Termín "new wave" přibližuje také hudební slovník: The new Grove dictionary of music and musicians. sv.17. Monnet to Nirvana. 2nd ed. [London] :
Macmillan ; [New York] : Grove's Dictionaries, c2001.s.818.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
12.09.2008 12:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu