Neuvedená jména v kalendáři
Text dotazu
Zajímalo by mě, odkdy a pokud možno i z jakého důvodu nejsou v kalendáři jména jako je například Michael. Podle mě je to jméno ještě celkem dost používané, ale málo kdo ví, kdy má svátek.
Odpověď
Dobrý den,
Jmeniny nebo také svátek je zvyk oslavovat den zasvěcený svatému nebo blahoslavenému z katolického kalendáře  nebo jiný den, k němuž je nějakým způsobem připsáno oslavencovo křestní jméno.
Vychází z katolické praxe uctívání svatých. Každý svatý (blahoslavený, ctihodný) je připomínán v jeden den v roce, v naprosté většině případů se jedná o den jeho smrti.
Existuje však rozdíl mezi kalendářem církevním a civilním.
Na vydávání kalendářů se vztahuje zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, ve znění zákona č. 320/2002 Sb. (M. Knappová - Jak se bude vaše dítě jmenovat, ACADEMIA/Praha 1996).
Kalendář, tvořící obsahově jeden celek, je svého druhu rozmnoženina určená k veřejnému šíření "individuálně neurčenému okruhu osob". Zákon nestanoví jeho obsah, nepodléhá též žádnému posuzování, schvalování apod. Vydavatel kalendáře je ovšem povinen podle zákona č. 245/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, respektovat pouze státní svátky, ostatní svátky, významné dny a dny pracovního klidu. Pohyblivý církevní svátek, tj. Velikonoce, je určen pražskou hvězdárnou.
Kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem stanovené podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování.
M. Knappová ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele, který bývá omezen na okruh uživatelů, kteří si kalendář opatřili, Tato situace však vyvolává u určité části společnosti jisté rozpaky až rozhořčení. Bývá to např. u občanů, kteří mají či pro své dítě zvolí v České republice neobvyklé jméno a byli by rádi, kdyby se objevilo též v kalendáři.
Podle zdroje  http://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny_v_%C4%8Cesk%C3%A9_republice má svátek 29. září Michal i Michael.
Doporučené odkazy :
http://www.libri.cz/databaze/jmena/rej_stces.php
http://calendar.name/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny
http://www.celysvet.cz/kalendar-jmena-svatky.php
http://svatky.pavucina.com/
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2013 16:06
Věra Bečvářová píše:
Čtvrtek 16.11.2017 14:25
Dobrý den, mám k vám prosbu o zavedení jména Nikoleta na 20.11.2017. Dceři je 33 let a celých 33 let čekáme na zavedení tohoto jména do kalendáře.
Děkujeme moc.
Bečvářová a rodina
PSK - admin píše:
Pondělí 20.11.2017 11:54
Dobrý den,
s prosbou o zavedení jména do kalendáře se obracíte na nesprávnou instituci. Národní knihovna ČR opravdu nemůže ovlivnit, která jména jsou v kalendářích.
Jmeniny nebo také svátek je zvyk, který vychází z katolické praxe uctívání svatých.
Každý svatý (blahoslavený, ctihodný) je připomínán v jeden den v roce, v naprosté většině případů se jedná o den jeho smrti.
V průběhu let však vznikaly vedle kalendářů církevních i kalendáře civilní a byly mezi nimi rozdíly.
PhDr. M. Knappová, nejznámější a nejpovolanější osoba, soudní znalkyně v oblasti jmen a povolování jmen, ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele...
Zdroj: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 17000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2017.
Volně čerpáno z: http://ona.idnes.cz/[…]/deti.aspx?c=A090721_145349_ona_deti_jup
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/zmena-jmena-v-kalendari
http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/neuvedena-jmena-v-kalendari
Křestní jméno Nikoleta není svým původem jméno české, doporučujeme zaměřit se na např. francouzský kalendář a slavit dceřin svátek v den, který tento kalendář uvádí. Jinak jméno Nikoleta je variantou jména Nikol, Nikola - jmeniny má právě dnes - 20. listopadu.
Nikoleta je z francouzštiny přejaté jméno řeckého původu, znamená "vítěz(ka) nad lidem, vítězství lidu". Starší českou podobou jména je Mikuláška. - Domácí podoby: Niki, Nikolka apod. Německy Nikola, Nicola Nicol(l)e, Nikoletta, Nicki; anglicky Nicoll(a), Nicolle, Nicki, Niky; nizozemsky Nicola, Nicol (obourodé), Nicoline, Nicollete; dánsky Nicole, Nicolette; francouzsky Nicole, Nicoline, Nicolette; norsky, italsky Nicola, Nicoletta; maďarsky Nikol(a), Nikolett(a); bulharsky Nikol, Nikolet(a)...
Dvorakova Lenka píše:
Úterý 30.07.2019 18:46
Dobry den,mela bych obrovskou prosbu.Moje vnucka se jmenuje Bela a nema ve vetsine kalendaru zobrazene jmeno.Dcera nasla v madarskem kalendari,ze ma slavit svatek 31.8. s Pavlinou.Tak bych se chtela zeptat,na koho nebo kam se mam obratit s prosbou,aby jeji jmeno bylo zapsano do kalendare.Moc predem dekuji za odpověď.Dvorakova Lenka tel. 728 864 547
PSK - admin píše:
Středa 31.07.2019 13:30
Dobrý den,
dovolíme si citovat z jedné z našich předchozích odpovědí:
„Kalendáře mohou vydávat různé obchodní organizace splňující zákonem stanovené podmínky, aniž by jména uváděná v kalendáriu podléhala nějakému obecně závaznému schvalování. M. Knappová ve své publikaci uvádí, že většina vydavatelů používá civilní občanský kalendář z počátku 90. let, který event. doplňuje podle své úvahy na některé datum dalším jménem, např. dle kalendářů starších, církevních apod. Nejde ovšem o žádnou obecně závaznou úpravu, ale pouze o realizaci záměru toho konkrétního vydavatele, který bývá omezen na okruh uživatelů, kteří si kalendář opatřili.“
Pro Vás v praxi znamená, že budete muset jednotlivé nakladatele obeslat, anebo obvolat s žádostí o změnu.
Zdroje:
https://www.ptejteseknihovn[…]alendari-jak-jej-tam-pridat
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/neuvedena-jmena-v-kalendari
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jmeniny_v_%C4%8Cesku
V podobné situaci byl politik Tomáš Zdechovský, když se snažil o prosazení jména jeho syna do kalendáře, viz. https://www.idnes.cz/zpravy[…]su.A091103_112445_domaci_jw a pasáž: „Dalším úspěšným projektem Tomáše Zdechovského je změna českého kalendáře. Na podzim roku 2009 se mu po čtyřměsíčním úsilí podařilo dostat do kalendáře, který nebyl více jak dvacet let měněn, několik nových jmen. Například Tobiáš (syn), Nikolas, Andělín, Lea či Dominika.[89]“, zdroj: http://www.zdechovsky.eu/muj-pribeh a https://cs.wikipedia.org/[…]/Tom%C3%A1%C5%A1_Zdechovsk%C3%BD. Zkuste ho kontaktovat, původní rodičovskou iniciativu jsme již nenašli: http://www.zdechovsky.eu/kontakty.
Klára Trenzová píše:
Středa 02.11.2022 07:45
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak je možné že jméno Tobiáš bylo odstraněno z dnešního dne - památky zesnulých.
Syn má 16 let. Když se narodil, tak jméno v kalendáři nebylo, po několika lech se tam objevilo právě v den dušiček. Bylo tam ještě do minulého roku a nyní už tam zase není. Nepřijde mi v pořádku to takhle měnit.
Kdo prosím o těchto změnách rozhoduje?
Děkuji
PSK - admin píše:
Středa 02.11.2022 11:10
Dobrý den,
V České republice podobu kalendářů a v něm použitých jmen určují sami vydavatelé. V řadě kalendářů pro rok 2022 je jméno Tobiáš u dne 2. 11. uvedeno.
O uvedení jména Tobiáš v kalendáři pojednává článek z roku 2009, z něhož vybíráme:
"Podle staročeského kalendáře slaví Tobiáš svátek 2. listopadu, kdy se neslaví žádné jiné jméno. Proto nemůže být s přidáním jména žádný problém," myslí si Zdechovský.
Jenže problém s tím je. Není totiž nikdo, kdo by to nařídil. Jmény v kalendářích se žádný úřad nezabývá. "Ještě za dob socialismu a začátkem devadesátých let minulého století existovala komise, která určovala, jaká jména se v kalendáři objeví a na jaký den připadnou. Na začátku devadesátých let se to zrušilo a dnes je to čistě na výrobcích kalendářů," řekl tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy[…]su.A091103_112445_domaci_jw
Podobný dotaz jsme již také zodpovídali a aktualizovali zde: https://www.ptejteseknihovn[…]re-jmeno-v-kalendari-svatek
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu