Nerealizovaná železnice Poběžovice - Nemanice - Waldmünchen
Text dotazu
Sháním jakékoli informace o údajném projektu železniční trati z Poběžovic (případně Klenčí nebo Postřekova) přes Český Les do obce Nemanice a dále do německého Waldmünchenu. Projekt se měl prý realizovat někdy mezi světovými válkami, dokonce u Nemanic již měla být postavena nádražní budova, která existuje dodnes. Je však možné, že existují dokumenty staršího data a 1. sv.válka přípravy na projektu pouze odsunula. Děkuji za pomoc
Odpověď
K uvedenému tématu jsme v časovém termínu 48 hodin v dostupných elektronických zdrojích nic nenalezli.
Použité zdroje (řazeno dle relevance):
Databáze regionálních článků ANAL v systému MS-DOS. Plzeň : Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, 1992-1999.
Databáze regionálních článků ANL v systému Aleph500, v.16 [online]. Plzeň : Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, datum poslední aktualizace 29.11.2006 [cit. 29.11.2006]. Dostupné na <http://aleph.svkpl.cz>.
Česká národní bibliografie : česká články v novinách, časopisech a sbornících [DVD]. Praha : Národní knihovna, 1992-.
Bibliografické databáze Historického ústavu AV ČR [online]. Praha : Akademie věd, Historický ústav, Bibliografické pracoviště knihovny Historického ústavu, datum poslední aktualizace: 14. 3. 2004 [cit. 29.11.2006]. Dostupné na www: <http://biblio.hiu.cas.cz/>.
Mediální databanka TAMTAM [online]. Praha : Anopress, C 1997-2003 [cit. 29.11.2006]. Dostupné na www: <http://www.anopress.cz/>.
Jelikož knihovny pracují pouze s publikovanými dokumenty, doporučuji navštívit také Státní okresní archiv Domažlice se sídlem v Horšovském Týně, náměstí Republiky 10, 316 01 Horšovský Týn. 379422607, 379423815, soka-do@soaplzen.cz. Tento archiv má ve svých sbírkách tyto fondy:
Název fondu (sbírky): Archiv města Poběžovice
Uloženo v archivu: Státní okresní archiv Domažlice se sídlem v Horšovském Týnu
Místa vzniku fondu Poběžovice
Časový rozsah: 1424-1945
Metráž: 5,52 bm (vše je zpracováno a inventarizováno)
Fond je přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů
Původce fondu (sbírky): Magistrát Poběžovice Městský úřad Poběžovice
Tematický popis: Politické, správní, hospodářské dějiny města
Archivní pomůcky MGR. MARIE BRETLOVÁ: ARCHIV MĚSTA POBĚŽOVICE, 1424 - 1945. Inventář, 2004, s. 35, ev.č. 182.
Název fondu (sbírky): Archiv obce Nemanice
Místa vzniku fondu Nemanice
Časový rozsah: 1865-1945(1946)
Metráž: 0,60 bm (z toho nic není zpracováno)
Fond není přístupný v souladu se zněním archivního zákona a dalších právních předpisů
Původce fondu (sbírky): Obecní úřad Nemanice(Gemeindeamt Wassersuppen)
Tematický popis: Správní, politické a hospodářské dějiny obce
Archivní pomůcky: nejsou
Název fondu (sbírky): Archiv města Klenčí pod Čerchovem
Místa vzniku fondu Klenčí pod Čerchovem
Časový rozsah: 1678-1945(1947)
Metráž: 4,30 bm (vše je zpracováno a inventarizováno)
Původce fondu (sbírky): Magistrát Kleneč do r. 1850 Městský úřad Kleneč 1850-1918 Městský úřad Klenčí pod Čerchovem 1918-1945
Tematický popis: Politické, správní, hospodářské, kulturní a sociální dějiny obce
Archivní pomůcky MGR. RADKA KINKOROVÁ: ARCHIV MĚSTA KLENČÍ POD ČERCHOVEM, 1678 - 1945 (1947). Inventář, 2004, s. 34, ev.č. 177.
Název fondu (sbírky): Archiv obce Postřekov
Místa vzniku fondu Postřekov
Časový rozsah: 1851-1945(1953)
Metráž: 1,20 bm (z toho nic není zpracováno)
Původce fondu (sbírky): Obecní úřad Postřekov
Tematický popis: Politické, správní, hospodářské dějiny obce, stavební vývoj
Archivní pomůcky: nejsou
Dále v hesle: Nemanice - Wikipedie, otevřená encyklopedie. In Wikipedie : otevřená encyklopedi [online]. B.m. : datum poslední aktualizace 30.10.2006 cit. 29.11.2006]. Dostupné na <http://cs.wikipedia.org/wiki/Nemanice>. Je zveřejněna fotografie nádražní budovy.
Upozorňuji, že pokud máte zájem o rešeršní služby Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, kontaktujte pracoviště speciální studovna 2.p., viz. http://www.svkpl.cz/bis2.htm. Rešerše jsou placenou službou, viz. ceník http://www.svkpl.cz/cenik.htm#spec. Další možné hledání: v regionálních kartotékách, excerpce regionálních bibliografií, oborových bibliografií, přímá excerpce regionálních dobových periodik.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu