Nepoužívané stanice (stanice duchů). Jsou i v pražském metru?
Text dotazu
Dobrý den, narazila jsem na zajímavou webovou stránku, která se zabývá informacemi o starých a již nepoužívaných/zničených stanicích v londýnském metru. (http://www.abandonedstations.org.uk/) Narazila jsem dokonce na mapu, kde jsou tyto stanice zakresleny. Zajímalo by mě, jestli něco podobného existuje i v pražském metru, jestli tyto stanice u nás také existují a pokud ano, kde a kolik jich je a kde se o nich dá vyčíst více informací.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pražské metro bylo budováno mnohem později než řada podzemních drah ve světových metropolích, tudíž výstavba byla jednoznačně plánovaná a nepoužívané stanice se v pražském metru nevyskytují.
Jedinou výjimkou snad může být záhadná stavba na Klárově, která vznikla podstatně dříve, než celé současné metro a do dnešních dnů není zcela zřejmé, zda se jedná o první - nepoužívanou - stanici metra či byl tento prostor určen k jiným účelům.
Více se o záhadné stanici Klárov můžete dočíst v následujících článcích:
Další doporučené publikace o pražském metru a podzemí:
• CÍLEK, Václav, KORBA, Milan a MAJER, Martin. Podzemní Praha. Praha: Eminent, 2015. 319 stran. ISBN 978-80-7281-499-2.
• FOJTÍK, Pavel. 30 let pražského metra. 2., rozš. vyd. Praha: Dopravní podnik hl. m. Prahy, 2004. 136 s. ISBN 80-239-2704-3.
• FOJTÍK, Pavel, LINERT, Stanislav a PROŠEK, František. Historie městské hromadné dopravy v Praze. 3., dopl. vyd. [Praha]: Dopravní podnik hl. m. Prahy, 2005. 366 s. ISBN 80-239-5013-4.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.11.2018 20:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu