neodporování zlu
Text dotazu
Dobrý den, součást jakého/kterého/čího učení je myšlenka neodporovat zlu a trpět bezpráví? děkuji
Odpověď
Dobrý den, myšlenka neodporování zlu se objevuje už v Novém zákonu (Matouš 5, 38-41:
"Slyšeli jste, že bylo řečeno: ´Oko za oko, zub za zub´. Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi; ale kdo tě uhodí do pravé tváře, nastav mu i druhou; a tomu, kdo by se s tebou chtěl soudit o košili, nech i svůj plášť. Kdo tě donutí k službě na jednu míli, jdi s nim dvě"). Navazoval na ni český středověký myslitel Petr Chelčický (cca 1390 - cca 1460):
"Vzorem je Chelčickému prvotní církev, která se řídila ustanoveními Krista a jeho apoštolů. Její existence mu dokazuje, že společnost může fungovat, když se opře o boží zákon a když lidé plní vůli boží, ´aby neomylně, plným srdcem hledali jeho a držali pravdu a milost ke všem lidem, ku přátelóm i k nepřátelóm, nižádnému zlého nechtěli ani činili a bezprávie, sobě činěná od jiných, strpěli bez pomsty, nečiníce zlého za zlé ani dobrému, ani zlému, nebo takové věci i k těm podobné s pilností učie zákon Kristuov´" (Boubín, J.: Petr Chelčický : myslitel a reformátor. Praha: Vyšehrad, 2005).
Pak na tyto myšlenky navazoval i ruský spisovatel a filozof Lev Nikolajevič Tolstoj (přímo se inspiroval Chelčickým):
"Tolstoj zůstává však neoblomně na postulátu Ježíšově. Na Tolstého dotírají ze všech stran. Nejčastější jsou důkazy o nutnosti obrany. Ale Tolstoj odpovídá: Což nechápete, že nejlepší a nejbezpečnější obrána proti zlu je postavit dobro? Nemějte na zlu účasti a zlo zajde samo! Zlé trvá jen tak dlouho, dokud je činíme nebo jemu pomáháme, je umožňujeme. Přestaňme tak činit a zla nebude. Násilí plodí zlo a zlo zlem nevyženeš" (Pitter, P.: Chelčický, Tolstoj, Masaryk. Praha: Nakladatelství Helios, 1930).
Zdroje:
http://bible.virt.cz/
Boubín, J.: Petr Chelčický : myslitel a reformátor. Praha: Vyšehrad, 2005
Pitter, P.: Chelčický, Tolstoj, Masaryk. Praha: Nakladatelství Helios, 1930
http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Tolstoy.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2009 15:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu