něměcký pěvecký spolek LIEDERTAFEL
Text dotazu
Prosím o informaci,zda existuje nějaká literatura k něměckému pěveckému spolku LIEDERTAFEL, založeném v r. 1856 v Českých Budějovicích. Za odpověď, i zápornou, dděkuji předem. V. Türk
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu jsme ve zdrojích Národní knihovny zjistili tuto literaturu:
WONECH, W. 70 Jahre Deutsche Liedertafel in Budweis.
In: Budweiser Zeitung. Jg. 1926, Nr. 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30.
O spolku Liedertafel píše Adolf Štvrtník v knize Paměti královského a horního města Č. Budějovic se zvláštním zřetelem ku vývoji života spolkového v poslednějším třicetiletí a mužů o církev, stát, vlast´ neb město zasloužilých, a stavem věcí ve městě r. 1891. (České Budějovice, 1891. 138 s. Sign. NK ČR: 54 G 62508).
Po prvé na s. 84: "Roku 1856, zřízen vybídnutím pánů Stegmanna, V. Novotnýho a Fr. Lustiga německý spolek "Liedertafel" ... Knížka sleduje časovou linii a informace o spolku jsou i dále v textu, např. na s. 86 (svěcení praporu), na s. 88 (koncert spolku v klášteře Panny Marie v r. 1865) atd.
Ve Slovníku české hudební kultury (Praha :Editio Supraphon, 1997) v hesle České Budějovice je uvedeno:
"Měšťanskou pěveckou aktivitu zahájil Liedertafel (1808), první český zpěvácký spolek Beseda vznikl 1862."
Dále doporučujeme využít regionálních institucí:
Státní vědecká knihovna v Českých Budějovicích: E-mail: library@cbvk.cz Jihočeské muzeum: E-mail: muzeumcb@muzeumcb.cz Státní okresní archiv České Budějovice: daniel.kovar@cb.ceskearchivy.cz
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.02.2008 08:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu