Německá armáda na území S. Plzeňska.
Text dotazu
Dobrý den, jsem z Plzně - severu a zajímám se o historii. Narazil jsem na Vás, že byste možná měli dokumenty, mapy, cokoliv o rozložení německé armády na Severu Plzeňska a okolí. Byl bych moc rád, kdybyste mi poskytli více informací, map, atd, co by mi mohlo pomoct zmapovat něm. armádu na severu plzeňska a využít pro svoje znalosti a detektor kovů.
Předem děkuji za Váš čas.
Frána Jakub
Odpověď
Děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Informace o pohybu německých vojsk po území Plzeňska na konci 2. světové války můžete najít např. v následujících publikacích:
BALCAR, Bohuslav. Z Chebu do Manětína: konec války pro Trident: osvobození 1945. Domažlice: Resonance, 2020. 80 s. ISBN 978-80-88220-11-4.
BUKAČOVÁ, Irena; HUS, Miroslav a ROM, Karel. Škoda lásky: druhá světová válka na severním Plzeňsku: Kralovicko 1936-1946. 2. doplněné a rozšířené vydání. Mariánská Týnice: Muzeum a galerie severního Plzeňska ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni, 2019. 367 s. ISBN 978-80-87185-26-1.
JAKL, Tomáš. Boj za svobodu 1938-1945: obrazová kronika. Praha: Ministerstvo obrany České republiky - Agentura vojenských informací a služeb, 2005. 111 s. ISBN 80-7278-250-9.
JAKL, Tomáš. Květen 1945 v českých zemích: pozemní operace vojsk Osy a Spojenců = May 1945 in the Czech lands: ground operations of the Axis and Allied forces. Praha: Miroslav Bílý, 2004. 143 s. ISBN 80-86524-07-8.
Všechny uvedené publikace jsou k dispozici ve fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Vyhledat a objednat k vypůjčení je můžete prostřednictvím on-line katalogu ze stránek www.svkpk.cz; abyste si mohl knihy vypůjčit, musíte být v SVK PK registrovaným čtenářem.
Dále můžeme doporučit dva články z časopisu Historie a vojenství. Oba jsou volně dostupné v digitální knihovně Vojenského historického ústavu:
MAREK, Jindřich. Poslední výstřely toulavých džípů. Operační činnost V. sboru 3. americké armády na českém území ve dnech 6.-12. května 1945. I. část. Historie a vojenství. 2015, roč. 64, č. 3, s. 30–45. ISSN 0018-2583. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:d21ba923-fd4a-48f7-ba57-0b8edb365a7b
PLAVEC, Michal. Svědomí a odpovědnost k národu si žádá odsun německých žen a dětí. Historie a vojenství. 2012, roč. 61, č. 2, s. 94–111. ISSN 0018-2583. Dostupné také z: https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:00f0d7ed-72a7-11ea-8c9c-001b63bd97ba
Mapy a informace o pohybu německých vojsk na českém území na konci války obsahuje rovněž tato disertační práce:
JAKL, Tomáš. Vytěsněná apokalypsa – česká reflexe ústupu německé skupiny armád Střed. Online, dizertační práce. Praha: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českých dějin 2019. Dostupné z:
http://hdl.handle.net/20.500.11956/108376. [cit. 2024-11-22].
Můžeme Vám ještě doporučit zkusit kontaktovat Knihovnu Vojenského historického ústavu (https://www.vhu.cz/knihovna/), jejíž fond se kromě jiného zaměřuje na vojensko-historickou literaturu a možná Vám budou umět poradit ještě jiné relevantní zdroje.
Použité zdroje
Elektronický katalog SVK PK
Souborný katalog NK ČR
Knihovny.cz
Digitální studovna Ministerstva obrany ČR
Internet
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
20.11.2024 21:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu