Nejvyšší IQ člověka
Text dotazu
Dobrý den,
jaké je nejvyšší IQ člověka? Jaké IQ měl nejchytřejší člověk na světě a kdo to byl?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
začněme tím, že je obtížné a často i sporné určit konkrétní osobu s nejvyšším IQ. Existuje několik různých testů IQ, jejichž výsledky se mohou lišit. Navíc inteligence je komplexní koncept, který nelze zcela vyjádřit jedním číslem. Různé schopnosti a dovednosti jednotlivců lze měřit různými metodami. Snažit se určit nejchytřejší osobu může být subjektivní a komplexní úkol.
Nejvyšší naměřené IQ člověka dosáhlo hodnoty 270 a patřilo Williamu Jamesi Sidisovi, americkému géniu narozenému v roce 1898 [JELÍNKOVÁ, 2021]. V jiných zdrojích se uvádí hodnota IQ mezi 250 až 300 body [HOLUBOVÁ, 2017; SAUNDERS, 2023] nebo rozpětí 200 až 300 bodů [BERTRAND, 2015]. Pro srovnání v Guinessově knize rekordů je největší nejprokazatelněji ověřené IQ 210 u Kim Ung-Yong (*1963) [HOLUBOVÁ, 2017]. Tento génius ovládal desítky jazyků a vstoupil do dějin jako nejmladší student na Harvardu, kam nastoupil ve věku 11 let. Jeho schopnosti a znalosti byly pozoruhodné, avšak genialita přinesla i stinné stránky, včetně šikany a obtíží při hledání odpovídajícího zaměstnání. Navzdory výjimečné inteligenci se Sidis živil podřadnými pracemi a zemřel v 46 letech kvůli náhlé mozkové příhodě.
Kromě Sidise patří mezi jedny z nejchytřejších lidí na světě např. i herec James Woods s IQ 180, mezi ženami šachistka Judit Polgárová s hodnotou nejméně 170, matematik Terence Tao s údajnými 230 a fyzik Christopher Hirata s pravděpodobnou hodnotou 225 [HOLUBOVÁ, 2017].
Na stránkách BBC Science Focus je článek Who has the highest IQ in the world in 2024?, kde najdete přehled současných i minulých osob, které patřily k těm s nejvyšším IQ. Tento zdroj poskytuje informace o lidech s výjimečnou inteligencí, včetně těch, kteří se vyznačovali nejvyššími naměřenými hodnotami IQ. Mezi těmito osobnostmi se řadí Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Stephen Hawking a Katherine Johnson.
Časopis Business Insider zveřejnil článek s názvem The 40 smartest people of all time, který představuje seznam 40 nejchytřejších lidí v historii. Tento seznam zahrnuje osobnosti napříč různými obory, od vědců po umělce, kteří excelovali v různých aspektech lidské inteligence.
Použité zdroje
JELÍNKOVÁ, Barbora. Nejchytřejší člověk historie měl IQ 270: Kdo byl William James Sidis? 100+1 zahraniční zajímavostí [online]. 2021, 03.08.2021 [cit. 2024-01-03]. Dostupné z: https://www.stoplusjednicka[…]do-byl-william-james-sidis?
HOLUBOVÁ, Michaela. 6 lidí s nejvyšším IQ: Znáte je? EpochaPlus [online]. 2017, 23.05.2017 [cit. 2024-01-03]. Dostupné z: https://epochaplus.cz/6-lidi-s-nejvyssim-iq-znate-je/
SAUNDERS, Toby. Who has the highest IQ in the world in 2024? BBC. Science Focus [online]. 2023, 27.05.2023 [cit. 2024-01-03]. Dostupné z: https://www.sciencefocus.com/science/who-has-the-highest-iq
BERTRAND, Natasha. The 40 smartest people of all time. Bussines Insider [online]. 2015, 27.02.2015 [cit. 2024-01-03]. Dostupné z: https://www.businessinsider[…]t-people-of-all-time-2015-2
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
02.01.2024 18:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu