Největší postavená loď
Text dotazu
Jaká je největší kdy postavená loď na světě?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití služby Ptejte se knihovny a za strpení při čekání na odpověď.
Problematiku nejlépe popisuje zdroj Guinessova kniha rekordů:
Guinness world records 2010 : [kniha desesetiletí, kniha světových rekordů]. V Praze:
Slovart, 2009. 287 s.
Z publikace jsme se dozvěděli, že absolutně největším plavidlem světa je bývalý ropný
tanker Jahre Viking se základní hmotností 564 763 t a výtlakem 260 815 grt. Je 458,45 m
dlouhý a 68,8 m široký a má ponor 24,61 m. Provoz ukončil v roce 2004 a dnes slouží jako permanentně zakotvený skladovací tanker. Dostal také nové jméno: Knock Nevis.
Podrobné informace nabízí mj. Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Knock_Nevis.
Pokud jste měl na mysli největší osobní loď, pak je jí Oasis of the Seas. Uveze kromě
posádky ještě 6296 cestujících a najdete na ní např. amfiteátr, lanovou dráhu, horolezeckou
stěnu či 2700 luxusních kajut. Na délku má 360 m a šířku 60,5 m, s ponorem 9,3 m.
Podrobné informace najdete mj. opět na Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Oasis_of_the_Seas
Největší soukromou jachtou je ECLIPSE miliardáře Romana Abramoviče, která měří na délku
170 m.
Do médií nedávno pronikly informace, že si firma SHELL v budoucnu nechá postavit
gigantickou loď s názvem Prelude FLNG, který má být 500 m dlouhý, takže je možné,
že se budou rekordní tabulky opět přepisovat. Můžete si o tom přečíst např. na tomto
odkazu: http://www.rozhlas.cz/leonardo/technologie/_zprava/nejvetsi-lod-sveta--900120,
o projektu se můžete dočíst např. zde:
http://www.projectconnect.com.au/Project_Details.asp?PID=367
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
05.01.2012 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu