Největší feudálové - držitelé půdy v roce 1918
Text dotazu
Dobrý den. Rád bych věděl, kdo patřil mezi prvních 10 největších šlechtických držitelů půdy (dohromady zemědělské i lesní), v českých zemích v roce 1918.
Odpověď
Dobrý den,
seznam největších držitelů půdy šlechtického původu v roce 1918 byl následující (čísla v závorce udávají počet rodových držitelů):
1. Schwarzenbergové (5) 247.736 ha
2. Černínové z Chudenic (6) 61.430 ha
3. Colloredo-Mannsfeld (1) 57.866 ha
4. Rod Habsbursko-Lotrinský (4) 57.832 ha
5. Kinští z Vchynic (6) 51.391 ha
6. Lobkowiczové (5) 48.565 ha
7. Waldsteinové (3) 45.434 ha
8. Thun-Hohensteinové (4) + Thun-Waldsteinové (1) 41.529 ha
9. Fürstenbergové (2) 40.981 ha
10. Thurn-Taxisové (2) + Thurn Valsassina 37.316 ha
Největšími držiteli pozemků na Moravě byly tyto rody:
1. Liechtensteinové (2) 135.706 ha
2. Dreher (1) 24.419 ha
3. Rod Habsbursko-Lotrinský (3) 19.180 ha
4. Salm Reiferscheidt (1) 13.092 ha
5. Haugwitz 12.970 ha
6. Deforestové (2) 12.705 ha
7. Bratři Thonetové 12.574 ha
8. Podstatští (3) 12.452 ha
9. Collato a San Salvatore (1) 10.900 ha
10. Seilern-Auspangové 10.855 ha
Největší držitelé ve Slezsku:
1. Arcivévoda Bdřich 64.332 ha
2. Larisch-Mönich 11.684 ha
3. Liechtenstein 9.648 ha
4. Wilczek 6.151 ha
5. Lichnowski 4.342 ha
6. Stolberg-Stolberg 2.728 ha
7. Blücher 4.229 ha
8. Sulkovski 3.358 ha
9. Razumovski 2.505 ha
10. Arco 2.463 ha
Jak zřejmě víte, již v roce 1918 byly položeny základy pozemkové reformy a postupně vydávány zákony, na jejichž základě šlechta téměř o veškerou půdu přišla. Podrobné informace získáte prostudováním samotných zákonů:
Zákon č. 32/1918 Sb. o obstavení velkostatků, zákon č. 215/1919 Sb o zabrání velkého majetku pozemkového (záborový zákon), zákon č. 81/1920 Sb.
(přídělový zákon) a zákon č. 329/1920 Sb. (náhradový zákon).
Jak vypadala situace s držiteli půdy po uplatnění těchto zákonů, se nám však již nepodařilo dohledat.
Údaje nejen o držitelích půdy v roce 1918 naleznete v knize: Karel Marušák: Šlechta, velkostatek a pozemková reforma. Brno: A Píša, 1919. Záznam této publikace můžete nalézt v naskenovaných katalozích Národní knihovny (http://katif.nkp.cz), kde zvolíte Generální katalog I., poté skříň Luci-Marw, zásuvku Martini-Marw a číslo záznamu 1199. Pokud budete mít zájem si knihu prostudovat, můžete si ji objednat přes tlačítko Objednat titul.
Pro vyzvednutí publikace ve studovně je však třeba mít platný čtenářský průkaz NK, více informací o registraci naleznete na
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&%20submenu3=98 .
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu