Nejstarší hrad ČR
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne, jaký je nejstarší hrad České republiky? Uvádí se, že Přimda, někde jsem slyšela, že nejstarší je Pražský hrad... Jak to tedy je? Děkuji za odpověď, hezký den
Odpověď
Dobrý den,
Určení stáří objektů se charakterizuje podle odborné terminologie užívané v archeologii, či v tomto případě, kastelologii (tj. věda o hradech).
Problematika stáří Pražského hradu vychází z důvodu, že zprávy o založení tohoto objektu pocházejí z 9. století. Tento objekt ale ještě neměl podobu hradu, nýbrž hradiště (a kterým typologicky pravděpodobně nepřestal být po celou dobu své existence) a výstavba tak rozsáhlého komplexu byla pozvolná.
Charakteristikou hradiště bývá označována rozsáhlejší opevněná plocha (obvykle více než hektar), přičemž opevnění bývá tvořeno valem různé konstrukce a příkopem, stavby uvnitř opevnění netvoří organizovaný celek a ani nijak nenavazují na opevňovací systém.
První stavby v areálu Pražského hradu v 10. století byly pravděpodobně dřevohlinité, z toho důvodu špatně identifikovatelné, protože stavební materiál podléhal postupnému rozkladu. Z archeologických nálezů je doloženo osídlení s opevněním, dále výstavba chrámu, kláštera i s kostelem. První doložená kamenná stavba pochází z 12. století a byl to knížecí palác.
Hradem je nazýván opevněný komplex menšího rozsahu než hradiště, jehož jednotlivé části - hradba, věž, obydlí - palác, případně kaple a hospodářské budovy tvoří organický celek podřízený především hledisku obrannému, zatímco funkce obytná a reprezentační je druhořadá. Opevnění je obvykle tvořeno zděnou hradbou, která bývá doplněna valem a příkopem. Obytné prostory bývají umístěny ve vyšších patrech paláce, okna mohou být umístěna jen tak, aby neoslabovala obranu.
A tímto způsobem byl vystavěn hrad Přimda. Díky této klasifikaci je nejstarším kamenným hradem na našem území. První zprávy pocházejí od kronikáře Kosmy z roku 1121. Stavitelem Přimdy byl pravděpodobně Děpold II. z Vohburku, nedlouho poté byl hrad dobyt knížetem Vladislavem. Hrad sloužil jako významná česká pohraniční pevnost.
Použité zdroje
DURDÍK, Tomáš. Encyklopedie českých hradů. 5. vyd. Praha: Libri, 2001. 365 s. ISBN 80-7277-035-7.
MUSIL, František. Úvod do kastelologie. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006. 2 sv. (335 s., s. 336-617). ISBN 80-7041-296-8.
UNGER, Josef. Archeologie středověku: odraz života lidí v archeologických pramenech. Hradec Králové: Gaudeamus, 2008. 55 s. Materiály pro studium archeologie; sv. 4. ISBN 978-80-7041-766-9.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.11.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu