Nejstarší funkční knihovna, vybudovaná již jako jako veřejná knihovna
Text dotazu
Dobrý den, uvádí se, že knihovna v Chebu je nejstarší knihovnou na našem území, která byla již jako veřejná knihovna postavena (1909-1910) a v
původních prostorách stále působí. Je to pravda? A jak to bylo s touto veřejnou knihovnou v rámci celého Rakousko-Uherska?
Odpověď
Dobrý den,
v souvislosti s přídavným jménem „veřejná“ lze jako „ první instituci“ jmenovat jiné knihovny a informační instituce. Jako o veřejné knihovně se  mluví již v souvislosti s Klementinem, kde byla roku 1777 založena Veřejná c.k. univerzitní knihovna. Profesor Cejpek stejně tak jako o veřejném prostoru píše o Univerzitní knihovně v Olomouci, která byla založena v roce 1775. V roce 1802 vznikla Veřejná vědecká knihovna v Těšíně. V západních Čechách byla první veřejná půjčovna zřízena v Plzni v roce 1790 a vedl ji tiskař a knihkupec Josef Johann Morgensäuler. Druhá plzeňská čítárna, vybavená větším fondem literatury v českém jazyce, byla provozována tanečním mistrem Josefem Kafkou. „První známá obecní knihovna vznikla v Žebráku v roce 1834. V Berouně byla zveřejněna po roce 1837 knihovna tamního děkana Josefa Antonína Seydla (1775 – 1837), kerý už od 20. let půjčoval obyvatelům města ze své bohaté soukromé knihovny. Odkázal ji berounskému děkanství, které ji dalo za základ místní městské knihovny. V dalších letech zakládání městských a obecních knihoven nabralo rychlý rozvoj. V roce 1841 vznikly knihovny v Nymburku, Písku, Rakovníku, Rokycanech a ve Zdicích. “
Použité zdroje
CEJPEK, Jiří, HLAVÁČEK, Ivan a KNEIDL, Pravoslav. Dějiny knihoven a knihovnictví v českých zemích a vybrané kapitoly z obecných dějin. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1995. 192 s. ISBN 80-7184-163-3.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.04.2019 18:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu