Nejsmrtelnější nemoc
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych věděla, která pandemie/epidemie si vyžádala v historii nejvíce životů.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
hledání pandemie či epidemie s nejvyšším počtem obětí představuje náročný úkol, zejména vzhledem k historickým odhadům a opakovaným vlnám pandemií různých nemocí v průběhu staletí. Faktory, jako jsou nedostatečné historické záznamy, proměnlivost odhadů a opakující se výskyty různých onemocnění, způsobují nejednoznačnou interpretaci a ztěžují vyhodnocení těchto dat.
Podle údajů na Wikipedii u hesla List of epidemics and pandemics poskytující přehled epidemií a pandemií s nejméně 1 milionem úmrtí je uvedeno, že pandemie s nejvíce obětmi byla černá smrt neboli dýmějový mor s odhadovaným počtem obětí mezi 75 - 200 miliony. Na druhém a třetím místě figuruje španělská chřipka s odhadem 17 - 100 milionů obětí a Justiniánův mor s odhadem 15 - 100 milionů obětí.
Naproti tomu článek Visualizing the History of Pandemics prezentuje jiný pohled na historii pandemií. Podle tohoto zdroje je na prvním místě dýmějový mor s odhadovanými 200 miliony obětí, na druhém místě se umístily neštovice s 56 miliony obětí a na třetím španělská chřipka s odhadem 40 - 50 milionů obětí. Je zřejmé, že odhady a údaje mohou být v závislosti na zdroji a metodologii získávání dat odlišné, což podtrhuje komplexnost vyhodnocování historických pandemií.
Pro srovnání uvádím tabulku, která zahrnuje údaje z výše uvedenými údaji doplněnou o třetí zdroj, článek z Washington Post.
Nemoc
Odhad počtu obětí
Odhad počtu obětí
Odhad počtu
obětí
Dýmějový mor
75 - 200 mil.
200 mil.
75 – 200
mil.
Španělská chřipka
17 - 100 mil.
40 - 50 mil.
50 mil.
Justiniánský mor
15 - 100 mil.
30 - 50 mil.
30 - 50
mil.
HIV/AIDS
43 mil.
25 - 35 mil.
35 mil.
Neštovice
Není souhrnné odhad
56 mil.
25 - 55
mil.
Zdroj:
Wikipedie
Visual Capitalist
Washington Post
V přiložených citacích najdete odkazy na vědecké články k tomuto téma, kde se častěji uvádí u jednotlivých pandemií spíše procento populace, které onemocnění podlehlo než odhad počtu obětí [PIRET, BOIVIN, 2021; FEEHAN, APOSTOLOPOULOS, 2021]. Pro doplnění a srovnání jsem přiložil i další zdroje jako novinové články [BOSE, 2020 nebo ROSENWALD, 2021] a příspěvky z webů [DATTANI, 2023; LEPAN, 2020; ENGLISH, 2023].
Použité zdroje
Encyklopedické heslo:
List of epidemics and pandemics. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/[…]/List_of_epidemics_and_pandemics. [cit. 2024-01-04].
Vědecké články:
SAMPATH, Shrikanth; KHEDR, Anwar; QAMAR, Shahraz; TEKIN, Aysun; SINGH, Romil et al. Pandemics Throughout the History. Online. Cureus. 2021, roč. 13, č. 9, e18136. ISSN 2168-8184. Dostupné z: https://doi.org/10.7759/cureus.18136. [cit. 2024-01-04].
FEEHAN, Jack a APOSTOLOPOULOS, Vasso. Is COVID-19 the worst pandemic? Online. Maturitas. 2021, roč. 149, July 2021, s. 56-58. ISSN 03785122. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2021.02.001. [cit. 2024-01-04].
PIRET, Jocelyne a BOIVIN, Guy. Pandemics Throughout History. Online. Frontiers in Microbiology. 2021, roč. 11. ISSN 1664-302X. Dostupné z: https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.631736. [cit. 2024-01-04].
Novinové články:
BOSE, Debanjali. How 11 of the world's most momentous pandemics changed the course of human history. Online. Business insider. 2020, last modified 30 September 2020. Dostupné z: https://www.businessinsider[…]oronavirus-flu-aids-plague. [cit. 2024-01-04]
ROSENWALD, Michael S. History’s deadliest pandemics, from ancient Rome to modern America. Online. Washington post. 2021, last modified 3 October 2021. Dostupné z: https://www.washingtonpost.com/[…]/. [cit. 2024-01-04]
Webové příspěvky:
DATTANI, Saloni. What were the death tolls from pandemics in history? Online. Oour world in data. 2023, last modified 7 December 2023. Dostupné z: https://ourworldindata.org/historical-pandemics. [cit. 2024-01-04].
LEPAN, Nicholas. Visualizing the History of Pandemics Online. Visual capitalist. 2020, last modified 14 March 2020 [cit. 2024-01-04]. Dostupné z: https://www.visualcapitalist.com/[…]/. [cit. 2024-01-04].
ENGLISH, Erik. An illustrated history of the world’s deadliest epidemics, from ancient Rome to Covid-19. Online. Bulletin of the Atomic Sceintists. 2023, last modified 16 January 2023. Dostupné z: https://thebulletin.org/2023/01/deadliest-pandemics. [cit. 2024-01-04].
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
04.01.2024 08:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu