Nejdražší český žíjící umělec
Text dotazu
Dobrý den, dalo by se zjisti, kdo je v současné době nejdražší žijícím výtvarníkem? Děkuji a přeji hetzký den.
Odpověď
Dobrý den, dle časopisu Art&Antiques se na prvních místech žebříčku nejúspěšnějších žijících umělců, jejichž díla byla vydražena za nejvíce peněz, střídají dva umělci. Jedná se o malíře Zdeňka Sýkoru (http://www.zdeneksykora.cz/) a sochaře Aleše Veselého (http://www.ales-vesely.cz/). Na podzim roku 2006 se stal nejdražším dílem žijícího autora Sýkorův obraz Linie č.100 (http://www.artservis.info/archiv/leden/pages/aukcni_zpravodajstvi.htm ). Po podzimní aukci roku 2007 zaujala místo nejdražšího díla současného umělce socha Aleše Veselého nazvaná Pavoučí věž (http://www.ales-vesely.cz/60letaPavouk.html).
V roce 2008 však bylo prodáno jako nejdražší dílo současného umělce opět dílo Zdeňka Sýkory s názvem 2 trojúhelníky. V současnosti je patrně nejdražším žijícím výtvarníkem Zdeněk Sýkora.
Použitá literatura:
SKŘIVÁNEK, Jan. Rok, na který se bude vzpomínat. Art&Antiques. 2009, č.2, s.18 - 26. ISSN 1213-8398.
(js). Ve znamení sochy. Art&Antiques. 2007, č.12, s.19. ISSN 1213-8398.
(js). Sýkora za miliony . Art&Antiques. 2007, č.1, s.27. ISSN 1213-8398.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2009 15:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu