Nejdelší žížala v ČR, penízovka jarní
Text dotazu
Dovoluji si zaslat dotaz Národní knihovně ČR,
protože jsem jako učitelka biologie dotazována žáky na některé zajímavosti a
nevím si rady.
První dotaz je určit jedlost či nejedlost penízovky jarní neboli sněžné. V
dostupných pramenech pro mne jsem nalezla, že penízovky jsou vesměs jedlé,
ale o penízovce jarní informace chybí.Druhý dotaz žáků je jaký druh žížal na
našem území je nejdelší. Dozvědělajsem se, že žijí v CHKO Pálava, ale druh a
délku nikoliv. Nejdleší žížala světa je známá= 6,7 m.
Odpověď
Dobrý den,
podle knihy "Žížaly České republiky" je naší nejdelší žížalou Allolobophora hrabei (až 50 cm), tento druh obývá sprašové půdy jižní Moravy. Délka těla je 270-500 mm, průměr 4-6 mm. Tento druh je středoevropský (endemický), dosud byl nalezen pouze v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rakousku. V publikaci V.Pižla je uvedeno, že autor tuto žížalu nalezl pouze v CHKO Pálava a NPR Pouzdřanská step.
K největším druhům žížal podle zmíněné knihy patří druh Megascolides australis (Veležížala obrovská) žijící v Austrálii, v části provincie Victoria (délka 1,5 m, šířka 2-3 cm, váha asi 450 g) a druh Glossoscolex giganteus z Brazílie (délka 1,2 m, šířka přes 3 cm, váha 500-600 g).
Vámi zmíněná rekordní žížala je uvedena např. ve Wikipedii
(http://en.wikipedia.org/wiki/Largest_organism#Segmented_worms_.28Annelida.29).  Pro další informace bychom Vám doporučili obrátit se přímo na odborníky (např. Zoologické oddělení NM - http://www.nm.cz/prirodovedecke-muzeum/zoologie.php , Katedra zoologie Přírodovědecké fakulty UK - http://www.natur.cuni.cz/zoologie/ ).
použitá literatura:
* PIŽL, Václav. Žížaly České republiky = Earthworms of the Czech Republic.
Uherské Hradiště : Přírodovědný klub v Uherském Hradišti ; Zlín : Muzeum jihovýchodní Moravy, 2002. s. 10, 40-41. ISBN 80-86485-04-8.
* MOTYČKA, Vladimír ; ROLLER, Zdeněk. Bezobratlí. (1), Všechny skupiny kromě hmyzu. Praha : Albatros, 2001. s. 57. ISBN 80-00-00884-X.
Dotaz na jedlost, nejedlost či jedovatost Penízovky jarní jsme již nedávno zodpovídali. Tato otázka je součástí Houbařské soutěže nedělního Hobby magazínu (http://www.rozhlas.cz/plzen/soutez/_zprava/559739 ), domníváme se tedy, že dotaz Vaších žáků s touto soutěží může souviset. Služba Ptejte se knihovny nezodpovídá otázky spojené s různými kvízi a soutěžemi, z tohoto důvodu Vám můžeme pouze poradit zdroj, v němž odpověď naleznete:
* ANTONÍN, Vladimír. Encyklopedie hub a lišejníků. Praha : Nakladatelství Libri a Nakladatelství Academia, 2006. s. 264, 267. ISBN 80-7277-164-7 ; 80-200-1476-4.
Tato kniha se nachází i ve fondu Krajské knihovny Vysočina v Havlíčkově Brodě (http://www.kkvysociny.cz ).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 16:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu