Nejčtenější kniha
Text dotazu
Která je nejčtenější kniha na světě resp. v ČR? Kolik má výtisků a kolik se z ní prodalo?
Odpověď
Dobrý den,
spolehlivé zodpovězení vašich otázek není úplně možné, neboť nemáme zdroje a myslíme si, že ani nejsou. Uvádí se, že nejčtenější knihou ve světě a tedy i u nás je Bible, o které se mluví jako o Knize knih.
Podle statistiky, kterou udělalo jedno vydavatelství a 20. 02. 2017 uveřejnilo na internetu, je pořadí nejprodávanějších knih toto, viz níže. Údaje ani v jednom případě ale nemůžeme ověřit, protože nemáme podklady, ze kterých bylo čerpáno.
1. Bible (asi 4 miliardy kopií)
Asi vás nepřekvapí, že nejprodávanější a zároveň nejčtenější knihou všech dob je Písmo svaté. Přestože jsme my Češi nejateističtějším národem na světě, i my nedáme na kvalitní literaturu dopustit a mnozí z nás si Bibli chtějí alespoň jednou za život přečíst. Velmi populární je její verze pro děti, čte se stejně dobře jako pohádky.
2. Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha - Miguel de Cervantes y Saavedra (500 milionů kopií) 3. Příběh dvou měst - Charles Dickens (200 milionů kopií) 4. Společenstvo prstenu - J. R. R. Tolkien (155 milionů kopií) ...
8. Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry (140 milionů kopií) ...
10. Harry Potter a kámen mudrců - J. K. Rowlingová (107 milionů kopií) ...
Podle průzkumu se do žebříčku nejprodávanějších knih dostal i román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka; je na 86. místě.
https://www.svetzeny.cz/zajimavosti/co-nas-bavi/do-knihovny-30-nejprodavanejsich-knih-vsech-dob
Další průzkum, tentokrát o něco staršího data:
TOP 10 Nejčtenější knihy na světě
Kultura a umění Luboš Klouba . 13.4.2012 Za posledních 50 let bylo vydáno mnoho knih, ale opravdu jen některé se staly populární. Některých knih bylo dokonce vytištěno více než kolik bylo prodaných titulů v tomto žebříčku, nicméně nebyly natolik úspěšné u čtenářů, aby se takové množství udalo v obchodech. Z předchozího tvrzení tedy vyplývá, že v tomto žebříčku se nachází opravdu ty nejčtenější knihy na světě.
V žebříčku jste mohli vidět, že někteří autoři jsou na trhu méně let než ostatní, i přesto se již nacházejí v této TOP 10. Například autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová; ta se stala natolik úspěšnou, neboť dokázala přitáhnou ke čtení zejména mladé lidi, což v této době není úplně lehké a za to jí patří veliké uznání.
Zdroje: Squidoo.com, wikipedia.cz
http://www.top10list.cz/top-10-nejctenejsi-knihy-na-svete/
Možná, že by vás také zajímala analýza toho, co se nejvíc půjčuje v knihovnách. (Tento zdroj, na rozdíl od dvou předešlých, máme doložen.)
Stejně jako v minulých letech byl i v roce 2015 nejpůjčovanějším českým autorem spisovatel historických románů Vlastimil Vondruška (37 889 výpůjček), který má ve fondech sledovaných knihoven 103 svých děl. S velkým odstupem následoval autor detektivek a literatury faktu Jan Bauer s 19 976 výpůjčkami (153 titulů). Na třetím místě se umístila autorka Hana Parkánová-Whitton, která se mezi nejpůjčovanějšími autory objevuje již potřetí (37 titulů bylo půjčeno 16 747 krát). Na prvních místech nejpůjčovanějších spisovatelů převažují autoři literatury pro děti a mládež (Řeháčková, Pospíšilová) a autoři orientovaní na četbu pro ženy (Martínková, Jakoubková, Kubátová) a detektivky (Cimický, Rottová, Cílek).
Stálicí nejpůjčovanějších českých knih je  starší titul Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti (1 272 výpůjček), který těží z toho, že se jedná o doporučovaný či povinný titul školní četby. V dalším pořadí nalézáme několik titulů Vlastimila Vondrušky Husitská epopej, Ještě že nejsem kat, Smrt ve Vratislavi, Ulička hanby a Adventní kletba. Do první dvacítky nejpůjčovanějších knih patří ještě zkušená představitelka ženské četby Alena Jakoubková s tituly Můžeš-li se vdát dnes, neodkládej to na zítřek a Chceš-li s mužem býti, musíš s ním i výti?. Z fenoménu povinné či doporučované četby těží také dílo Karla Čapka R.U.R. na dvanáctém místě (1 062 výpůjček) a Ladislav Fuchs na sedmnáctém místě se Spalovačem mrtvol (974 výpůjček).  Na osmnáctém místě nalézáme dětský titul Komisař Vrťapka od Pavly Entrychové a na devatenácté pozici je starší titul Michala Viewegha Báječná léta pod psa.
...
Zdroj: Co se půjčovalo ve veřejných knihovnách v roce 2015 Vít Richter Národní knihovna ČR
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.11.2018 14:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu