Nejchytřejší pták
Text dotazu
Který pták je považován za nejchytřejšího?
Odpověď
Dobrý den,
zdá se, že za nejchytřejšího ptáka je považována vrána novokaledonská.
Protože inteligence u zvířat není možné zkoumat pomocí IQ testů jako u lidí, je inteligence zvířat vyhodnocována na základě jejich chování a velikosti mozku v poměru k tělu.
Vrána novokaledonská patří mezi přibližně 30 druhů ptáků, jež se naučilo používat nástroje. Vrána ovšem patří k těm nejvynalézavějším. K vybírání larev ze štěrbin stromů vynalezla několik složitých nástrojů, taktéž dokáže promýšlet jednotlivé úkony několik kroků dopředu.
Mezi další ptáky, kteří využívají nástroje, patří například sup mrchožravý, který na tvrdou skořápku pštrosích vajec vrhá kameny, dále pěnkava bledá, která se naučila používat osten kaktusu jako bodák, kterým vybírá larvy z děr ve stromech, drozd zpěvný, jenž rozbíjí hlemýždí ulity o kámen či například volavky (zelená a proměnlivá), které byly pozorovány, jak házejí do vody návnadu pro ryby.
Více informací můžete nalézt v následujících publikacích a článcích:
* CARWARDINE, Mark. Rekordy ze světa zvířat. V Praze : Slovart, 2010. ISBN 978-80-7391-318-2.
* Zvířata : otázky a odpovědi. 2. vyd. [Praha] : Slovart, 2010. ISBN 978-80-7391-354-0.
* Ptáci : obrazová encyklopedie ptáků celého světa. V Praze : Knižní klub, 2008. ISBN 978-80-242-2235-6.
* http://abc.blesk.cz/clanek/priroda/10507/ptaci-chytrejsi-nez-opice.html
* http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2005041071
* http://www.frohlich.eu/833167_item.php
* http://scienceworld.cz/videa/Krkavcoviti-ptaci-medialnimi-hvezdami-na-BBC-4893
* www.vesmir.cz/files/file/fid/4416/aid/7044
* http://en.wikipedia.org/wiki/New_Caledonian_Crow
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.05.2011 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu