(Ne)popularita fotografování na film
Text dotazu
Dobrý den,
s nedávno oživenou oblíbeností fotografií na kinofilmy by mě zajímalo, proč se od fotografování na kinofilmy postupně odstoupilo? Bylo to kvůli digitalizaci fotoaparátů a kamer, nebo je tam i prvek např. ve výrobě?
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
nejsem specialista na digitální fotografii, tedy nemůžete považovat mojí odpověď za dogmatickou. Přesto si Vám dovolím odpovědět. Tento proces přechodu na digitální fotografii probíhal jen velmi pomalu a měl nejprve řadu nevýhod a odpůrců. V současnosti jsou však výhody digitální fotografie nesporné a focení na film je výsadou již jen malé skupiny profesionálů a fotografických nadšenců.
Stručně řečeno výhody digitální fotografie a jejich cenová nenáročnost nakonec převládla nad výhodami fotografování na kinofilm. Nevýhodami fotografování na kinofilm je malý počet fotografií, které je možné vyfotit na film, složitost procesu vyvolávání zejména barevných fotografií a nákladnost potřebného vybavení na jejich vyvolání. Digitální fotografie si dnes může každý tisknout relativně bez problémů doma. Navíc si můžete vyfocené fotografie ihned zobrazit a případně promazat. Čím dál oblíbenější je také fotografování na mobilní telefony a jejich okamžité sdílení na sociálních sítích či posílání přátelům či známým.
K prostudování bych Vám doporučil následující bakalářské práce, které jsou dostupné online a zdarma:
1. KLOSOVÁ, Zuzana. Fotografie jako součást umění nových médií [online]. Brno, 2009 [cit. 2022-12-09]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/bi2o8/. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Mgr. Tomáš Staudek, Ph.D.
1. ŽAMPACHOVÁ, Eva. Tvorba a úprava digitální fotografie [online]. Olomouc, 2021 [cit. 2022-12-09]. Dostupné z: https://theses.cz/id/3v44t0/. Bakalářská práce. Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D.
V těchto pracích v seznamech použité literatury následně najdete citace další řady zajímavých zdrojů, které si také můžete prostudovat, pokud Vás tato problematika hlouběji zajímá.
Doufám, že jsem Vám pomohl a v případě jakýchkoliv dalších dotazů nás neváhejte znovu kontaktovat.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
08.12.2022 11:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu