Název románu Upír v originále
Text dotazu
Dobrý den, jaký je název v originále knihy Upír, L. Lynch, viz níže? Dle biblio na https://littlewhiteschoolmuseum.org/[…]/Emily-Murdock-Van-Deventer.pdf to na žádnou jasně nevypadá. Nenapsal to ve skutečnosti Kukla - překladatel (a mystifikátor?)
https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]01793489&local_base=NKC
Odpověď
Dobrý den,
po náročném hledání se nám podařilo zjistit, že Karel Ladislav Kukla je autorem i několika dalších překladů z angličtiny a není tedy důvod se domnívat, proč by nemohl být i překladatelem díla „Upír“. Jedná se o detektivní román z pera americké autorky Emmy (Emily) Murdock Van Deventer (1853 – 1914), píšící pod jménem Lawrence L. Lynch.
Román „Upír“ vyšel v originále pod názvy „Moina“ nebo „Against the Mighty“ v roce 1891. Kuklův překlad vycházel jako román na vystřihování na stránkách novin Národní politika.
Použité zdroje
OPELÍK, Jiří, Vladimír FORST a Luboš MERHAUT. Lexikon české literatury: osobnosti, díla, instituce. Praha: Academia, 1993. sv. 2, sv. 2, s. 1053. ISBN 80-200-0468-8. Dostupné také z: https://kramerius.lib.cas.c[…]6871-4115-84c0-5ac8dc5998e8
Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1900. sv. 15, s. 335. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:b6b8c560-1087-11e5-b309-005056825209
VACCA, Eva a Marcel ARBEIT. Bibliografie americké literatury v českých překladech: knihy, neperiodické publikace, periodika s nejvýše dvanácti čísly ročně, samizdatové a exilové časopisy a fanziny do roku 1997 = Bibliography of American literature in Czech translation : books, non-periodical publications, periodicals with up to twelve issues a year, samizdat and exile priodicals and fanzines to 1997. Olomouc: Votobia, 2000. sv. 2, s. 993. ISBN 80-7198-019-6.
LEROY, Lad Panek. The Origins of the American Detective Story. Jefferson NC: McFarland, 2015, p. 17-20. ISBN 0786481382
Wikipedia contributors. Emma Murdock Van Deventer [online]. c2024 [citováno 23. 07. 2024]. Dostupný z WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/Emma_Murdock_Van_Deventer>
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.07.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu