Název ulice Kodytkova
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
po kom se prosím nazývá Kodytkova ulice v Kostelci nad Orlicí?
Děkuji.
Odpověď
Vážená paní (...),
na váš dotaz jsme sami nedokázali najít uspokojivou odpověď, nicméně po konzultaci se "Státní památkovou péčí a správou kultury" na MÚKnO se nám dostalo této informace:
Dle dostupných informací byla Kodytkova ulice pojmenována po panu Ludvíku Kodýtkovi, který se narodil 29. března 1920 v Kostelci nad Orlicí.
Byl truhlářem a v Kostelci nad Orlicí bydlel. 16. března 1942 byl zatčen. Vězněn byl v Pardubicích, Terezíně, Drážďanech, Budyšíně, Lipsku, Straubingu a Berlíně.
Pardubické gestapo zatklo v uvedený den dvanácti člennou skupinu, z níž byli tři, a mezi nimi i Kodýtek, v Berlíně odsouzeni k trestu smrti a následně popraveni 13. září 1943.
Použité zdroje
https://www.kostelecno.cz/[…]/o_utvar.asp?id_org=7019&id_u=10
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
26.06.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu