název písně
Text dotazu
Dobrý den,rád bych věděl název písně a jejího autora podle textu. "Ráno je smutné, jdu z práce domů a jako dřív musím si říct, to slunce se má, to nedělá nic, jen bloumá po nebesích. Dřu se na jiné a sám trpím hlady, mé děti ty neznají smích, jak slunce se mít a nedělat nic, jen bloumat po nebesích. Můj Bože tam v nebi, vysliš mé přání, vždyť znáš můj veliký žal, tak pošli ten oblak jednou za svítání a dej mi poznat ten ráj! Zbav mě mých starostí a utiš můj žal a dej mi to, po čem toužím, jak slunce se mít a nedělat nic, jen bloumat po ulicích!" Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
původní název písně je "The Lucky Old Sun". Autoři písně jsou Haven Gillespie a Beasley Smith. V roce 1949 nazpívalo píseň několik interpretů, mezi nimi Frankie Laine, Louis Armstrong či Frank Sinatra.
* http://www.youtube.com/watch?v=9nTdZopEyu8
* http://www.youtube.com/watch?v=UiQLtMaJLvs
* http://www.youtube.com/watch?v=guAaLN5YUyk
Český text k písni napsal Jaromír Vomáčka.
Pod názvem " Šťastné slunce" ji v roce 1966 nazpívala Hana Hegerová. Píseň vyšla na albu "Šansony".
text: http://www.karaoketexty.sk/texty-piesni/hegerova-hana/stastne-slunce-214173
* http://www.youtube.com/watch?v=dXyp4xWVccA
* http://www.supraphonline.cz/album/2310-sansony?trackId=37013
I u nás má píseň několik hudebních zpracování.
Můžete ji mimo jiné nalézt na albu "Šťastné staré slunce"(1994) pod stejným názvem, interpret Michal Tučný. Taktéž na albu "Pod kůží" z roku 2006  Jitky Zelenkové: http://www.supraphonline.cz/album/2102-pod-kuzi?trackId=32428
http://www.youtube.com/watch?v=CgEmwvF6t0Q
Zdroje:
* http://en.wikipedia.org/wiki/That_Lucky_Old_Sun
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.12.2012 14:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu