název obce Střítež
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, co znamená název obce Střítež a jak vznikl.
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
o historii města Střítež (Žďár nad Sázavou) vyšla obsáhlá publikace Střítež: náhled do historie obce od Václava Zábrši.
Tato publikace mimo jiné pojednává i o vzniku slova Střítež.
".původ slova Střítež je prokázáno ze staroslovanského slova ster ke staročeskému struer, strieti, střieti, Strietež, Střietež, což znamená volní místo, vzniklé vykácením porostu (lesa), umožňující postavení prvních obydlí. Střítež je většinou rodu ženského, někdy také rodu mužského. Na území ČR se vyskytuje celkem 32 Stříteží nebo Střítežů, ležících původně na okrajích rozsáhlých lesů.."
"Přesto se udržuje povědomí, že Střítež je od slova střežit." [Zábrša 2010, s. 7] Etymologický slovník uvádí:
"střítež: jen v místních jménech (stč. Třietež, Střietež), ponejvíce na Vysočině..; jako obecné je mají S. Chaloupka a Hviezdoslav jako "hranice, hraniční čára, linie".  Ve slovenštině je to přejato z valašské terminologie ukrajinské, totiž z ukrajinského čertež = role získané zničením lesa..." [Machek 1971, s. 588 a 589] Pro hlubší prostudování doporučujeme níže jmenované zdroje. Připojené odkazy jsou s ohledem na platná autorská práva u zdigitalizovaných publikací plně funkční pouze na počítačích umístěných v Národní knihovně ČR.
Použité zdroje
*HOLUB, Josef a František KOPEČNÝ. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952. s. 358. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:e1419420-9270-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
*MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1971. 866 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:196d8f90-95c6-11e2-9142-5ef3fc9bb22f
*ZÁBRŠA, Václav. Střítež: náhled do historie obce. Střítež: Obecní úřad Střítež, 2010. 195 s. ISBN 978-80-260-1997-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:1f490c30-e254-11e6-9e7e-001018b5eb5c
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.02.2020 17:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu