Název obce Buřenice
Text dotazu
Budu vám vděčen, pokud mi objasníte původ jména obce BUŘENICE. (Obec v okrese Pelhřimov). Hledal jsem porůznu, ale neúspěšně. Jméno obce automaticky navozuje bouři, buřinu ve smyslu meteorologickém, ale to lokalitě neodpovídá. Po této stránce jde o oblast spíše klidnou. Říká se, že Strážiště bouřky rozhání. Strážiště je kopec nad obcí, cca 750 m n. m. Podle ústního podání v obci by to jméno mělo souviset s mýcením, kácením či vysekáváním křovin. Ale nikdo neví z čeho to pochází, může jít i o nějaký místní název.
Odpověď
Dobrý den.
V Příručním slovníku jazyka českého z roku 1937 jsem našla slovníková hesla blízká vámi zmiňovanému mýcení a vysekávání křovin, která by mohla být základem pro název vaší obce:
buřan, -u, m. stepní tráva (viz také buran)
buran, buřan, -u m. bouřlivý vítr
buřání, -í, n. buřanný porost (Zalez do křoviska do buřání v širé stepi.)
buřeň, -e, f. plevel; vedlejší, neužitečný porost lesní
buřena, -y f. buření, -í n. plevel (Koberce buřeny, pořídku boží rukou zasazené. Příkop zarostlý divokým křovím a buřením.)
buřeniti, ned. míti kořen, základ (Tu buření všechna záliba v dělání charakteru.)
Pramen: Příruční slovník jazyka českého. Díl I. A-J. V Praze : Státní nakladatelství, 1935-1937. 1248 s.
Na staročeské významy slova buřen, buřeň, Buřenice se můžete podívat také na stránkách Ústavu pro jazyk český Akademie věd, v Kottově slovníku, viz tento odkaz:
http://kott.ujc.cas.cz/index.php?vstup=Bu%F8en&hledat=fulltext&heslo=checked&Zvyraznit=&Vyber=&Zobrazeni=&Strana=&stranaVys=1
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
29.05.2014 10:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu