název knihy podle obsahu
Text dotazu
Dobrý den, četl jsem kdysi /1999/ příběh o americkém studentovi medikovi, který se ztratil při treku v Nepalu a přežil ? 25 dni ? bez jídla a pití ve spacáku v přírodě. Záchranu organizovala jeho sestra. Nevěděli byste název této knihy?
Díky za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo najít knihu, který by odpovídala Vašemu popisu. Vyhledávat beletrii bez znalosti základních údajů typu název, autor nebo nakladatel, je v katalozích knihoven velmi obtížné, protože chybí obsahy knih, které by hledání a následnou identifikaci knihy umožnily. Často se tak stává, že hledáme pomocí běžných internetových vyhledávačů typu Google a doufáme, že se o dané knize již někdo zmínil např. v nějaké diskuzi, fóru či knižní databázi.
Knihu, kterou hledáte, se nám bohužel nepodařilo najít. S dotazem se můžete zkusit obrátit spíše na městskou knihovnu (pokud některou navštěvuje, tak přímo tam) - městské knihovny jsou přeci jenom více zaměřené na beletrii. Případně můžete využít některou z dalších knihoven zapojených do služby Ptejte se knihovny. Jejich seznam naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny.
Přejeme Vám hodně štěstí při dalším pátrání.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
13.05.2013 16:03
Ann píše:
Středa 13.05.2015 21:15
Dobrý den,
asi 4-5 let zpátky jsem četla knihu o ženě, která si otevřela hotel, kam si ženy přicházely splnit své nejtajnější erotické sny. Byl jim přiřazen muž přesně podle jejich popisu a představy a vše bylo velice diskrétní a tajné. Nevíte prosím název této knihy? Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 25.05.2015 12:35
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail; bohužel podle tohoto stručného popisu děje a bez dalších identifikujících prvků se nám nepodařilo knihu dohledat.
KL píše:
Středa 15.07.2015 13:05
Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Nemůžu vyhledat knihu, kterou jsem četla dříve - o příšerce či strašidle beze jména, které velmi toužilo po tom nějaké získat. Proto navštíví město, kde potká muže, který chce být velmi silný - příšerka mu poradí, ať ji spolkne. Muž to udělá a stane se nejsilnějším ve městě, jenže poté příšerka v jeho těle exploduje... děj pokračuje dál, ale to už si nemohu vzpomenout. Měla by to být kniha od českého autora.
Děkuji mockrát!
PSK - admin píše:
Čtvrtek 16.07.2015 18:17
Dobrý den,
nepodařilo se nám bohužel nalézt žádné informace o knize, jejíž obsah by se blížil Vašemu popisu. Hledání knihy podle několika obecných údajů je víceméně dílem náhody, nemůžeme se bohužel příliš spoléhat na tradiční zdroje, jako např. knihovní katalogy, které v mnoha případech neobsahují popisy obsahů knih, spíše doufáme, že bychom podrobnější informace mohli najít prostřednictvím internetu. Pokusili jsme se mimo jiné vyhledávat např. v databázi Svazu českých knihkupců a nakladatelů (http://www.sckn.cz/ceskeknihy/), katalogu Městské knihovny v Praze (http://search.mlp.cz/), který obsahuje také anotace knih, nebo na stránkách LEGIE - databáze knih fantasy a sci-fi (http://www.legie.info/podrobne-vyhledavani).
Můžete se ještě zkusit obrátit přímo na Městskou knihovnu v Praze (http://www.mlp.cz/cz/sluzby/ptejte-se-knihovny/), která má rozsáhlý fond beletrie a jejíž pracovníci Vám pravděpodobně budou schopni lépe poradit. Mohla byste vyzkoušet také diskuní fórum na stránkách LEGIE nebo Fantasy Planet (http://www.fantasyplanet.cz/). Předpokládáme, že kniha bude spadat do tohoto žánru.
Veve píše:
Pátek 02.09.2022 21:32
"Obluda, která nemá své jméno". Viděla jsem anime, kde byla tato knížka, která odpovídá vašemu popisu.
Jarda Lišák píše:
Pátek 28.08.2015 13:27
Dobrý den,
za Boha si nemohu vzpomenou na název knihy, kterou jsem četl cca před rokem. Vím jen začátek. Šlo o konkurenční boj dvou firem. V jedné firmě jeden pracovník, který zaplatil z firemních peněz oslavu kolegy, měl být původně vyhozen a částku měl uhradit, ovšem poté ředitel rozhodl, že buď nastoupí jako špion do konkurenční firmy odkud bude vynášet a zasílat řediteli informace o novém tajném vele-projektu konkurence, tak aby firma pracovníka byla v předstihu a měla možnost konkurenční firmu trumfnout, nebo na něj jeho firma podá žalobu a bude muset všechno uhradit včetně soudu. Pracovník se nakonec rozhodne nastoupit do role špiona a vynášet informace o konkurenční firmě. Jeho firma jej naučila všechny informace o každém pracovníkovi konkurenční firmy, tak aby mohl co nejlépe manipulovat s lidmi a získávat od nich informace. Taky vím, že se kniha točila kolem mobilní technologie a byla dost psychologicky propracovaná. Firma pracovníka se chystá vydat svůj nejnovější kousek ovšem potřebuje informace právě o konkurenčním výrobku, aby mohla nabídnout lepší. Pracovník taky instaloval keylogger do počítače své vedoucí v konkurenční firmě, aby se dostal do firemní pošty. Myslím, že ředitel konkurenční firmy si liboval v určité značce aut myslím, že BMW.
Anna Horáková píše:
Pondělí 05.10.2015 16:58
Dobrý den, nemohu si vzpomenout na název knihy. Byla o dvou chlapcích- nejlepších kamarádech z nichž jeden měl otce námořníka, který měl vyjet na výpravu i se synem. Kamarádi se nechtěli rozdělit a tak toho druhého propašovali do podpalubí lodi (nevěděl o tom nikdo). Na lodi ale vypukla vzpoura a kapitána zabili a jednoho z chlapců věznili. Ten druhý nemohl ven z podpalubí, neměl dostatek jídla ani vody. Byl tam s ním pes. Nevíte prosím název nebo autora této knihy?
PSK - admin píše:
Pondělí 12.10.2015 08:27
Dobrý den,
mohla by to být kniha POE, Edgar Allan. Příběhy Artura Gordona Pyma. Překlad Josef Schwarz. Vyd. 4., v Jotě 1. Brno: Jota, 1995. 199 s., [12] s. barev. il. Odkaz; sv. 11. ISBN 80-85617-62-5.
https://cs.wikipedia.org/[…]/P%C5%99%C3%ADb%C4%9Bhy_Arthura_Gordona_Pyma
Příběhy Arthura Gordona Pyma (1838, The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) je jediný dokončený román amerického spisovatele Edgara Allana Poea. Jeho část Poe nejprve publikoval časopisecky roku 1837 v měsíčníku Southern Literary Messenger v Richmondu a o rok později vyšel celý román knižně...
Lulys píše:
Pátek 20.11.2015 10:39
Dobrý den,
chtěla bych najít knihu, ve které mladá dívka je svědkem masakru mezi upíry...bohužel si ji při všimli a tak ji unesli. V průběhu knihy se zamiluje do upíra co ji unesl a ke konci ji dokonce promění v poloupíra...Ta dívka je i nějak vyvolená...Bohužel si to už moc nepamatuje, četla jsem to hodně dávno..Děkuji za odpověď
PSK - admin píše:
Středa 25.11.2015 14:57
Dobrý den, odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Nalézt ji též můžete v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/kniha-o-upirech
Petra píše:
Neděle 31.01.2016 23:19
Dobrý den, dlouho hledám knihu, kterou jsem četla před několika lety a touto cestou vás prosím o pomoc. Myslím, že ji napsala česká autorka a je určena pro dívky. Hlavní linka děje se odehrává v současnosti, hrdinkou je mladá dívka, která jako by z oka vypadla své matce i babičce. Tato dívka se setká s dívkou z ciziny a pocítí, že jsou si nějak blízké. "Vypátrají", že před mnoha staletími žily, myslím v Británii 2 nejlepší přítelkyně, které si slíbily, že budou navěky spolu, už si nepamatuji, čím to bylo způsobeno, tuším nějakým obřadem, nebo přírodním úkazem (myslím, že na zem spadl meteorit a dívky z něj budou mít přívěšek, který se bude předávat po generace) ale těmto dívkám se narodily holčičky partenogenezí, byly vždy kopií svých matek. Vypátraly i jeptišku, která porodila dceru. Moc děkuji za případnou pomoc
PSK - admin píše:
Pondělí 01.02.2016 16:31
Dobrý den, knihu, která by odpovídala Vašemu popisu, se nám bohužel dohledat nepodařilo. Na Váš e-mail jsme Vám však poslali záznamy několika knih, které by mohly odpovídat Vámi hledanému příběhu a návod na další pátrání. S pozdravem služba PSK
Jan Zelina píše:
Pátek 08.04.2016 19:19
Dobrý den, asi před 15 lety jsem četl krimi knížku o muži, který koupil dům po uznávaném fotografovi. V trezoru domu našel fotografie ženy, do které byl fotograf zamilován (a zamiloval se do ni také). Děj by se měl odehrávat v Americe, ale jak se kniha jmenuje, ani autora ne a ne najít.
Nemáte prosím tušení?
Děkuji za pomoc.
PSK - admin píše:
Pátek 15.04.2016 10:32
Beáta Hrbáčova píše:
Neděle 10.04.2016 21:58
Dobrý den, před 5 lety jsem četla knihu, kde byla jedna divka, která se přistěhovala do paneláku a byli tam různe zahady. Napřiklad šla do sklepa a tam potkala jednoho chlapce. Pak šla k nějake pani, ktera taky žila v panelaku a zjistila, že ma cely byt proskleny. Myslim, že ten nazev končil noc a před tím bylo dlouhe slovo napsane. Na obale byla ta dívka, nakreslená. Děkuju předem.
PSK - admin píše:
Pátek 15.04.2016 14:10
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz obdržíte e-mailem.
Thereseas píše:
Pondělí 30.05.2016 13:54
Dobrý den, můžete mi prosím pomoci v nalezení knížky? Je to myslím o dívce Anně ,která zjistí ,že je dcerou myslím boha drog a alkoholu a potom potká myslím Keidena nebo Kaidena a zamilují se do sebe... Prosím poraďte.
ABA001 píše:
Úterý 31.05.2016 12:55
Dobrý den,
jedná se o knižní trilogii americké spisovatelky Wendy Higgins.
První knihou trilogie je Svůdné zlo (2012), následuje Svůdné nebezpečí (2013) a trilogie je zakončena knihou Svůdné zúčtování (2014).
Níže uvádíme popis k první knize trilogie na Databázi knih:
„Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...
Teprve když se na rockovém koncertě seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. Patří totiž mezi nefily - potomky padlých andělů, kteří mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně zla?“
http://www.databazeknih.cz/[…]/svudna-trilogie-svudne-zlo-166874?c=all
http://www.databazeknih.cz/[…]/svudna-trilogie-svudne-zuctovani-230886
V Souborném katalogu ČR lze zadat názvy jednotlivých dílů do vyhledávače a ověřit si, v jakých knihovnách jsou knihy k dispozici k vypůjčení.
http://aleph.nkp.cz/F/
Služba PSK
Michaela píše:
Úterý 21.06.2016 12:29
Dobrý den, už dlouho se snažím najít knížku z dětství (1993). Je to knížka s tvrdými listy, modrý obal, myslím, že ze zadu byla říkanka: "Nashledanou milé děti, ať vám štěstí neuletí, buďte šťastné, veselé, přejí vaši přátelé". Je v ní dvanáct říkanek, pár si jich pamatuji. "Kam husičky, kam jdete, co to s sebou nesete? Jdem na výlet Macínku, neseme si svačinku." Další je "Telátko je ještě malé, nechutná mu travička, tak ho mlékem krmí stále, jeho máma kravička.", "Hladce, obrace, tam a zpátky, pletu si kabátek nebude krátký, pletu si kabátek, to bude prima, bude mi teploučko až bude zima." (Na obrázku je ovce, sedící v křesle a plete). Nemohu si vzpomenout na autora, název, ani nakladatelství. Děkuji.
Tereza píše:
Středa 22.06.2016 15:18
Dobrý den, už delší dobu se snažím najít jednu knížku. Pamatuji si jen obsah. Obsahově celkem podobné Janě Eyrové. Je to o dívce, která jde pracovat jako guvernantka k bohatému muži, který má malou dceru. Jeho manželka utekla s někým (už nevím s kým). Ona tam začne pracovat, s holčičkou se sblíží, jsou tam i vzájemné sympatie k jejímu otci. O něj jeví zájem jiná dáma (bohatá). On se však zamiluje do guvernantky a chce si jí vzít. Pamatuji si, že u konce Ta dáma tu vychovatelku odvede a zavře do nějaké kamenné místnosti, odkud jí nemůže nikdo slyšet. Píše se tam, že jsou tam ostatky z jiného těla. Dovídáme se, že patří té manželce, o které si všichni myslí, že utekla s jiným. Bohužel Ta dáma jí sem zavřela, protože si chtěla vzít toho chlapa. Guvernantka je z místnosti zachráněna, protože jí i tu Dámu sledovala malá holčička (tuším, že ta holčička vůbec nemluvila, protože utrpěla zranění, které jí způsobil kůň, na kterém jela dřívější manželka toho boháče). Snad je to srozumitelné :-). Děkuji moc, už tu knihu hrozně dlouho hledám a bez úspěchu :-(
PSK - admin píše:
Úterý 28.06.2016 13:05
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. Vámi hledanou knihu se nám bohužel nepodařilo dohledat. S pozdravem PSK
veronika píše:
Pondělí 11.07.2016 00:13
Dobrý večer, prosím můžete mi pomoct najít knihu. Měl by se jednat o historický román pro ženy ale nejsem si 100% jistá a je to a dívce, která drží smutek za svého zesnuleho snoubence. Jeho bratranec podporuje její dobročinné akce v divadle a tajně přes svého právníka ji posílá peníze. Najme herce, který ji ma pomáhat a chránit ta ho jednou ze zajimavosti polibi a on to uvidí a následovně herec odchází a on ji políbi a budou přistižení a musí se vzít. Ona vše zjišťuje i to že jeji zesnulý snoubenec měl se sluzebnou dítě a on to věděl. Nakonec jsou spolu. Děkuji moc za pomoc
PSK - admin píše:
Středa 13.07.2016 14:37
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK
Kieu Oanh Tran píše:
Středa 27.07.2016 16:24
Dobrý den,
Když jsem byla mladší, četla jsem jednu knihu o dívce, která se prouzela 7 dní dokola a pořád prožívala jeden stejný den dokola akorát každý den něco vylepšila a změnila a uvědomila si třeba, že miluje jednoho kamaráda z dětství, se kterým se už nebaví. Ale každý ten den končí tím, že jede s kamarádkami z party oslavy a vybourají se. Trda ne každý den, ale většinu těch dnů. Jednu noc třeba jí ten koho miluje zavede do pokoje a uloží jí do postele a ona si přeje, aby ta chcíle nikdy neskončila. Hned co usne se provudí zpět to ráno v posteli a její sestra jí zase začne stejně otravovat. Poslední večer ale utíká z party, protože si uvědomuje, kdo je příčinou té jejich každovečerní nehody. Byla to jedna holka-spolužačka, co chtěla spáchat sebevraždu a kdykoliv skočila pod auto, hlavní hrdinka seděla na sedadle spolujezdce. A tak jak běžela z té párty, ten její milovaný běžel za ní a volal její jméno, ale nedohnal jí. Ona tedy svrhla tu sebevražedkyni a sama skočila pod auto.
Pokud dokáže někdo najít knihu, budu vám nesmírně vděčná! Hledám název knihy už 5 let.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 28.07.2016 14:37
Dobrý den,
Vámi hledaná kniha se pravděpodobně jmenuje Chvíle před koncem a napsala ji Lauren Oliver, z roku 2011.
Můžete si obsah porovnat zde:
http://www.cbdb.cz/kniha-55[…]e-pred-koncem-before-i-fall
Nebo podrobněji:
http://reader.trpaslyk.cz/book.php?id=11
verča píše:
Středa 17.08.2016 10:01
Dobrý den
Asi před rokem jsem četla knihu
Byla o klukovy kterého vyhodili ze skoly a rodiče ho proto poslali do školy někam za moře.
Po cestě tam si našel kamarády a v průběhu děje zjistil že zástupce ředitele je upír, učitelé jsou někteří už po smrti nebo jsou vlkodlaci atd.
Myslím že ji vydal Blesk
PSK - admin píše:
Čtvrtek 18.08.2016 09:47
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsme Vám zaslali e-mailem. S pozdravem služba PSK
Ella píše:
Neděle 28.08.2016 21:59
Dobrý den,pred časem jsem četla knihu,zapletka byla ve smyslu : ona pro něj pracovala a měli spolu pomer,byla propuštěna,vraci se se zprávou,ze je těhotná.K němu se však nedostane,jeho asi tajemník ji nepustí a vykáže ji,ze takových už bylo,co tvrdily,ze čekají dítě...ona zhrzena odchází,ale na ulici se jí udela zlé.V nemocnici se dozví,ze jedno dítě zemřelo...čekala dvojčata.Odjizdi daleko od něj,aby zapomněla.Prijima být od vlídné a hodně staré paní,u které nachází zázemí.Je to spolek starých milých aktivních žen,ktere se o ní starají.Najdou ji práce v cestovní agentuře,kde pracuje pod falešným jménem.Po porodu ji tajemník vypátrá a dítě ji odveze,ze bude vychovano ve vyšších vrstvách.To ji úplně zlomí,potom malém v bytě uhori ,má poškozený zrak.O postupu tajemníka se On doví a jí si potají odváží k sobě na rehabilitaci s očima.Vse probíhá,ze je pod jiným jménem uveden,jako její ošetřovatel.Ona to netuší,on ji vrátí dítě do náruče a jí to pomáhá v uzdravování.Na konci se ona dozví,kdo se o ní celou dobu stará...Moc prosím,vi někdo název knihy a spisovatele???Predem moc děkuji za jakoukoli informaci.
PSK - admin píše:
Pondělí 29.08.2016 13:54
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Markéta píše:
Sobota 10.09.2016 23:12
Dobrý den, před léty jsem četla knihu a bohužel nevím název ani spisovalele. Bylo to o ženě na začátku knihy je hrdinka ve vězení, za slušné chování ji ředitel vězení nechává hlídat dítě.Po propuštění z vězení je situací donucena stát se zlodějkou,je talentovaná a v průběhu se seznámí se stejně dobrým zlodějem.Pokud někdo ví budu ráda za informace, děkuji. M
PSK - admin píše:
Pátek 16.09.2016 18:59
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Lillien píše:
Pátek 14.10.2016 07:53
Dobrý den, neznám název knihy a ani autora. Pamatuji si přibližně děj, je to nějaký pátek co jsem knihu četla. V tom příběhu jde o to, že vlastní matka zabije svou dceru, která si měla vzít bohatého muže a spojit tak bohaté firmy. Matka tak najde dceru svého manžela a nahradí tak svou dceru. 16 dívka podstoupí pár malých plastik. Zasnoubí se stím mužem a skoro se i vezmou, ale naonec se dívka ke všemu přizná. Dokonce si bude odpracovávat trest u muže, kterého si měla vzít.
Pokud budee vědět jméno autora nebo knihy budu jen ráda. Děkuji L.
PSK - admin píše:
Úterý 18.10.2016 14:41
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
splaty píše:
Neděle 30.10.2016 16:14
Dobrý den, cca v roce 2008 jsem četla knihu od tuším severského spisovatele, neznám však ani jeho jméno, ani název knihy. V příběhu šlo o to, že se hlavní hrdina zúčastnil nějakého rituálu v lese, jehož součástí byla konzumace houbiček. On jako jediný, jak se poté dopátral, snědl nějakou vzácnou modrou houbičku, která způsobila výrazné změny v jeho chování, které on sám nedokázal ovlivnit. Pamatuji si, že jeho přítelkyně, se kterou rituál podnikl, byla snad Indka. Nějakou dobu hledala svého kocoura, kterého hlavní hrdina zabil (právě působením oné houbičky). Ona pak přišla na to, že kocoura zabil on a snad se i rozešli. Ono nešlo ani tak o toho kocoura, to byl jen začátek jeho divného chování, které se stupňovalo. Poradíte prosím název? Díky!
PSK - admin píše:
Úterý 01.11.2016 14:50
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Věra Kimmelová píše:
Úterý 08.11.2016 14:51
Dobrý den, hledám knihu o rodině, která zabila otce tyrana. Žili na pile uprostřed lesů, tak v 1. polovině 20.století, v USA nebo Británii. Otec hodně pil, týral manželku, starší dceru znásilnil, syna zmrzačil, holčičky dvojčátka zabil mrazem. Jen mladší dceru se rodině podařilo před ním vždy někam schovat, aby jí neublížil. Oblíbil si ji starší umělec, snad malíř, který jezdíval do hostince poblíž na letní byt, starala se tam o něj. Když dospěla, vdala se za právníka, který dostal za úkol vyšetřit smrt jejího otce. Ona ho nechtěla ovlivnit, odstěhovala se na dobu vyšetřování od něj. On na vše přišel, ale neprozradil. Nicméně jejich vztah toto tajemství poznamenalo. Snad byl natočen i film. Kniha se, myslím, jmenovala podle místa, kde byla ta pila. Prosím o odpověď. Děkuji.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 10.11.2016 19:00
Dobrý den, odpověď obdržíte e-mailem, služba PSK.
Svatopluk Winkler píše:
Středa 01.02.2017 17:01
Dobrý den, hledám oknihu o muži který se upíše ďáblu při splnění tří přání, nakonec jede do pekla vlakem plným zlodějů a bláznů a jeho poslední přání je ať vlak nikdy nedojede. Znáte prosím někdo název a autora? Děkuji SW
PSK - admin píše:
Úterý 07.02.2017 15:12
Dobrý den, zcela určitě máte na mysli povídku Roberta Blocha Vlak do pekla, která spolu s dalšími povídkami v publikaci Vlak do pekla a jiné povídky. Podrobnější informace jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Annie píše:
Středa 19.04.2017 10:53
Dobrý den, delší dobou hledám knihu se žlutým obalem na kterém seděla mladá dívka otočená zády, myslím, že na obalu byly i motivy not. Ten čas kdy jsem knihu objevila, byla prohlášená za jednu ze světových bestsellerů. Děj pojednává o dívce, která byla nucená ke hraní na klavír, pod dohlížením svého otce, jež jí za chyby bil.
PSK - admin píše:
Pátek 21.04.2017 10:39
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o knihu Céline Raphaëlové "Cena za dokonalost" vydanou v českém překladu v roce 2015.
Na obálce je malá holčička sedící u klavíru. Nad klavírem jsou jemně naznačené notové zápisy.
Obálku i anotaci ke knize můžete nalézt například zde: http://www.databazeknih.cz/knihy/cena-za-dokonalost-247787
Záznam v katalogu NK ČR: http://aleph.nkp.cz/F/?func[…]02602866&local_base=NKC
Míša píše:
Úterý 02.05.2017 12:33
Dobry den, před pár lety jsem četla knížku která se mi moc libila a za boha si nemuzu vzpomenout na jmeno ani autora. Myslim ze ma rok vydani 2013 nebo o rok dříve a kniha byla o chlapci, který mlátil svou přítelkyni. Soud mu pak zakázal se s ní stýkat a nařídil mu navštěvovat léčebnu. Hoch byl ze začátku plný zloby, ale postupem času mu docházelo jak špatně se choval a na konci už byl úplně vyléčen. Doufám že tento popis stačí. Obálka byla bílá s dlouhovlasou krásnou slečnou. Děkuju za pomoc
PSK - admin píše:
Středa 03.05.2017 08:41
Dobrý den,
bohužel se nám nepodařilo najít knihu, která by přesně odpovídala Vašemu dotazu. Vyhledávání knihy podle obsahu bez znalosti údajů typu název, autor nebo nakladatel, je v katalozích knihoven obtížné.
Pátrali jsme tedy na běžně dostupných internetových vyhledávačích. Zkuste se podívat na knihu „Za hranicí nevinnosti“ (Abbi Glinesová), „Dívka z přístavu“ (Tania Crosse) či „Easy“ (Tammara Weber). Žánrově jsme se soustředili na dívčí román.
Pokud si vzpomenete na další upřesňující údaj, rádi Vám s dalším pátráním pomůžeme.
Míša píše:
Středa 03.05.2017 09:00
Ještě si pamatuji že ta kniha měla měkkou vazbu. Na obálce stála na levé straně slečka s delšími rovnými vlasy, nebylo jí vidět do obličeje myslím. A v názvu bylo něco s dechem, peřím nebo nějaká podobná symbolika.
Jinak hledáte správně v dívčích románech.
Ten chlapec má kamaráda, který se chová stejně jako on. Ubližuje své slečně, je velmi žárlivý. Ke konci knihy ji dokonce zastřelí a sebe vzápětí.
Markéta píše:
Čtvrtek 03.08.2017 17:16
Dobrý den
Nemohu dohledat název a autora jedné knihy. Měla žluté desky a byla na ni nakreslená blonďatá žena za stolem. Myslím, že se jmenovala Anna a dělala v autobazaru sekretářku. No a měla pak vztah se svým šéfem.
PSK - admin píše:
Pátek 04.08.2017 11:50
Dobrý den,
moc údajů jste nám pro hledání nedali, ale s největší pravděpodobností se jedná o knihu, viz níže
MATTHEWS, Carole. Já se z tebe zblázním. Praha: Motto, 2012.
Signatura Národní knihovna České republiky 54 H 332508
http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:e8a0a610-39ac-11e7-8881-5ef3fc9ae867
Z Databáze knih - anotace a odkaz na žlutou obálku s blonďatou sekretářkou:
Anna Terryová je mladá matka dvou dětí, která má jeden rozvod za sebou a druhý před sebou. Manžel ji opustil před víc než rokem a nechal ji zcela bez prostředků. Nick Diamond je majitel neperspektivního autobazaru, kterého z domova vystrnadila manželka-vegetariánka kvůli řezníkovi. Dočasně přebývá u rodičů a snaží se vzdorovat přehnané péči své matky. Do čekárny právnické firmy oba zavede tentýž důvod – rozvod. A okamžitě si padnou do oka. Jenže než se jejich vztah stihne rozvinout, jejich ex-partneři se o ně začnou znovu zajímat a chtějí se k nim vrátit. A Anna i Nick mají pocit, že by jim měli dát další šanci… Ale co když se do sebe stihli doopravdy zamilovat? Nebudou svého rozhodnutí litovat?
http://www.databazeknih.cz/[…]/ja-se-z-tebe-zblaznim-121614
Anna píše:
Čtvrtek 28.12.2017 20:32
Dobrý den. Hledám knížku, kterou jsem četla asi před 8 lety. Nevím autora ani název. Jen s velkou pravděpodobností, že ji vydal Harlequin.
Pamatuji si že se tam jednalo o ženu jejíž otec vynalezl stroj na zemětřesení. Potom ho unesli z jeho domu zrovna když ona byla kousek od toho domu. Jela se ukrýt aby ji neviděli únosci. potom už jen vím že tam potkala muže který ji pomohl utéct tím, že zavolal jiného muže který přiletěl helikoptérou.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 11.01.2018 19:04
Dobrý den,
mohlo by se jednat o knihu: MICHAELS, Lynn. Zemětřesení. Praha: Harlequin, 1994.
...Otec Rockie Wexlerové vynalezl přístroj, díky kterému lze zabránit zemětřesení...nebo je také vyvolat. Jeho tajemní zaměstnavatelé se rozhodnou přístroj zneužít a hodlají vědce donutit ke spolupráci všemi prostředky. Rockie se rozhodne otce zachránit. Na pomoc přichází bývalý otcův spolupracovník Dr. Sheridan, kterému je Rockie velice sympatická...
Originální název: Aftershock
Počet stran: 187
Překlad: Jana Morenová
Edice: Temptation
Vazba knihy: brožovaná (paperback)
ISBN: 80-7170-218-8
Michal píše:
Pondělí 19.11.2018 08:09
Dobrý den,
hledám knihu, která musí být novějšího vydání.
Neznám nic z jejího obsahu. Jediné co vím je, že se kniha jmenuje cca:
Nějaká osoba si otevřela nějaký obchod v nějakém městě.
Vím, že toho moc nevím ale kdyby někdo věděl moc by mě to pomohlo :-)
pěkný den
PSK - admin píše:
Středa 21.11.2018 13:55
Dobrý den,
určit knihu podle takto přibližných údajů z názvu je poměrně značně složité.
Prostřednictvím našeho katalogu (po zadání klíčových slov různých obchodů a lokalit) jsme připadli na následující možné tituly:
* Kavárnička v Kábulu
* Návrat do kavárničky v Kábulu
* Sladký život v Paříži
* Nonstop knihkupectví pana Penumbry
* Kinžál: román o hledání ztraceného obchodníka s limonádou v africké pouštní válce
* Zmrzlinová královna
* Kavárna na Nilu
Použité zdroje: Katalog Národní knihovny ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
Veronika píše:
Středa 27.02.2019 11:37
Dobrý den, hledám knizku, kterou jsem četla asi před čtyřmi nebo pěti lety. Nepamatuji si ani název ani autora. Myslím, že to byla trilogie. Co si pamatuji, je to o dívce, která má každé oko jinak barevné. Jednoho dne ji někdo přepadne a někam odveze, tam je několik dalších dívek. Nějaký muž si vybire jakou si nechá a jakou ne. Ty, které si nenechá, ty zabije. Pak si ji odveze na nějaký, myslím, že hrad nebo něco takového. Dostane svou komornou. Jsou tam s ni ještě další dvě dívky. Myslím, že ta jedna umře. Pokud si to už nepletu, tak ta hlavní hrdinka uteče, ale pak se nějak dostane zpátky. Víc si toho bohužel nepamatuji. Nejspíš se do sebe zamilují.
Jitka píše:
Středa 17.04.2019 21:14
Dobrý den.
Hledám knihu, terá v češtině vyšla před více než 10 lety.
Jediné, co si pamatuju, že na přední straně byla rudá růže :)
Je to knížka o mladé anglické šlechtičně provdané za rytíře, který pije a má milenky. Svou ženu odsuzuje a
bije hlavně kvůli tomu, že mu nedala potomka. Nicméně nemá potomky ani s milenkami. Když je pak na jedné výpravě prohlášen za mrtvého. Jeho žena je provdána za "loupeživého" rytíře (tuším skota). Bojí se ho, ale postupem času zjišťuje, že je nejen hodný, trpělivý a dokonce, že adoptoval chlapce.Postupně se do něj zamiluje (se vším všudy). Ovšem, když už to vypadá, že s loupežníkem bude žít spokojený život plný dětí, objeví se její bývalý manžel a chce ji zpět.
Děkuji za ochotu
Jitka
PSK - admin píše:
Pátek 26.04.2019 12:32
Dobrý den,
prošli jsme záznamy románů dostupných v Národní knihovně ČR mezi lety 2004 - 2010, bohužel však bez většího úspěchu. Rudou růži na přebalu knihy jsme našli na několika z nich, obsahově se ovšem dané tituly lišily od Vámi uvedeného popisu děje.
Jedná se o knihy:
Síla lásky (2008): https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]r=001814084&local_base=
Ohnivý květ (2008): https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]01787805&local_base=NKC
Skandál (2008): https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]01788446&local_base=NKC
Naplnění (2006): https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]01415991&local_base=NKC
Je ovšem možné, že jsme danou knihu s růží na obálce přehlédli, vyšla v jiném roce či nebyla do Národní knihovny ČR jako povinný výtisk dosud odevzdána.
V případě zájmu můžete zkusit sama v katalogu Národní knihovny ČR vyhledávat. Protože neznáte bližší údaje (autora, zemi původu apod.), je třeba do vyhledávacího řádku zadat slovo: romány a zpřesnit či přímo v pokročilém vyhledávání zadat další údaj "Rok vydání" a zadat konkrétní rok, vyhledávání je možné také zpřesnit zadáním údaje jazyka dokumentu: cze. Výsledkem je vždy cca 1000 - 2000 záznamů, které je třeba prohlédnout (u záznamu o knize bývá skoro vždy naskenována miniatura knihy).
Rozšířené vyhledávání v NKC: https://aleph.nkp.cz/F/GLTM[…]c=file&file_name=find-d
Třeba se Vám podaří na Vámi hledanou knihu připadnout.
Iva píše:
Středa 10.07.2019 09:14
Dobrý den, hledám romantickou knížku. Dej začíná tím, že jde do kavárny dívka a před vstupem se srazí s klukem a ona spadne na zem. Ona se do něho hned zamiluje. V té kavárně ma dívka sraz se svým přítelem a on se tam s nou rozjede a začne chodit s jinou holkou. Dívka jde pak na večeři se svojí mamkou a ta ji tam představí nového přítele a ten přítel tam má svého syna a je to ten kluk se kterým se srazila před kavárnou. Dívka ještě studuje. Pak začne prespavat u toho kluka a budou spolu tajne chodit. Myslím, že ten kluk je nějaký pornoherec. Oni se pak rozjedou a kluk jde do televize a mluví tam o ní. Bohužel si nevzpomenu na žádné jmena nic.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 11.07.2019 14:33
Dobrý den,
bohužel děj, na který si vzpomínáte je typický pro romantické příběhy.
Mohla by to být i nějaká knížka z řady Harlequin.
Při hledání by Vám určitě pomohlo, kdybyste si vzpomněla, jestli je jednalo o překlad cizího autora nebo šlo o českou knížku. Nebo např. kde se děj odehrával - město, země..
Omlouváme se, ale podle Vašich indicií se nám knížku nalézt nepodařilo.
Všimli jsme si, že hledáte na různých místech, to je určitě dobře. Je šance, že knížku někdo další četl a zůstal mu název v paměti.
Kristýna píše:
Úterý 11.02.2020 23:58
Dobrý den, jako malá kamarádka četla knihu o které ví jen její děj. Je o klukovi, který našel pána (ve starém baráku, kam se přestěhovali, asi garáž) a ten trpěl artritidou a měl rád jedno jídlo z čínské restaurace...a ten klučina se o něj staral a pak když se pán s artritidou uzdravil, tak řekl, že je anděl a musel jen nabrat síly.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 13.02.2020 08:45
Dobrý den,
bohužel se nám knihu podle Vámi zadaných kritérií nepodařilo najít.
Hledali jsme v obsazích knih, anotacích i diskuzních fórech. Pro další pátrání by bylo vhodné zjistit, zda se jednalo o román, povídky nebo pohádky, pro koho byla kniha určená (zda se jednalo o knihu pro děti, pro mládež, pro dospělé), kdy přibližně mohla být kniha vydána a byla-li knížka od českého autora nebo šlo o překlad.
Možná by pomohlo, kdyby si kamarádka vzpomněla, zda popsaný děj byl hlavní dějovou linií příběhu nebo se v knížce jednalo i o něco dalšího.
Pak by snad byla šance na úspěšnější dohledání.
Nicola Kantor píše:
Čtvrtek 02.04.2020 16:37
Dobrý den, hledal knihu známou a hodně krátkou. Popisuje příběh člověka, který byl ve válce a vrací se domů. Zjisti, že na jeho dům spadla bomba a zabila celou rodinu. Myslím, že se tam staral i o dítě. Četla jsem to před 8 lety k maturitě.
PSK - admin píše:
Středa 08.04.2020 10:08
Dobrý den,
mohlo by se jednat o román Heinricha BÖLLA A anděl mlčel?
https://search.mlp.cz/[…]/#book-content
BÖLL, Heinrich. A anděl mlčel. Překlad Jiří Veselý. V češtině 1. vyd. Praha: Akropolis, 1993. 157 s. Premiéra; sv. 5. ISBN 80-901020-6-9.
Sára píše:
Středa 24.03.2021 18:01
Dobrý den, už nějakou dobu hledám knížku, kterou jsem již před časem četla.. Jedná se o moderní román, kde bratr hlavní hrdinky přišel o sluch, když je někdo vyloupil nebo přepadl v domě.. Lupič totiž vystřelil na chlapce pistolí a on z toho poté ohluchl.. Se svou sestrou si vytvořili hru, kde on jí položí ruce na tváře, zatímco ona si brouká melodii nějaké písničky, a podle těch vibrací on hádá, o jakou písničku se jedná..
Hlavními postavami je ta dívka, která už je ženou a později její přítel, bohužel si nemohu vzpomenout na jejich jména (bratr je vedlejší postava).. Dále to pokračuje jako klasický román, dvojice se pohádá a rozejde, ale nakonec se opět dají dohromady..
Předem děkuji za odpověď..
PSK - admin píše:
Pátek 26.03.2021 13:35
Dobrý den,
litujeme, ale v dostupných zdrojích se nám hledanou knihu nepodařilo nalézt. K vyhledávání máme jen omezené možnosti a dohledávání knih pouze podle stručného obsahu je velmi složité. Bohužel neexistují žádné podrobnější databáze či rejstříky, které by vyhledávání podle obsahu umožňovaly či usnadňovaly. Při vyhledávání hraje tedy značnou roli štěstí a náhoda. Čím více informací o knize máme, tím je pravděpodobnější, že se nám knihu podaří dohledat. Pokud byste si vzpoměla na nějaké další informace - jestli se jedná o autora nebo autorku, národnost, časové období, pokusili bychom se znovu knihu dohledávat.
prověřené zdroje:
https://www.cbdb.cz/kniha-3[…]i-roman-sentimentalni-roman
https://cs.wikipedia.org/wiki/Datab%C3%A1ze_knih
https://www.databazeknih.cz[…]pi%C4%8D+sestra&hledat=
Ondřej píše:
Pátek 04.02.2022 22:13
Dobrý den, i já bych Vás chtěl požádat o pomoc s hledáním knihy, neboť na googlu jsem neuspěl. Jedná se o typ sci-fi. V knize se sestávají dva proudy pokusů o zachování "člověka" i po smrti - jednak zmražením (kryonikou) a jednak přehráním vědomí do počítače. Ústřední postavou je vysokoškolský profesor, mající na univerzitě jakýsi novodobý, lepší počítač částečně na bio-bázi. Zároveň jej má napojený na dům (ovládá drtič odpadu, žaluzie..prostě inteligentní dům). Také vezme na stáž studentku, která je nemocná (má mozkovou výduť) a ve chvíli, kdy přijde na řešení přehrání mozku do počítače, umírá. Bohužel byla do profesora nešťastně zamilovaná a díky "životu v počítači" se snaží zbavit se jeho ženy a dítěte prostřednictvím ovládání domu, semaforů... Jeho kolega ji dokáže přenést do jiného ženského těla, dá jí jméno Anastázie (zmrtvýchvstání) a tato nastoupí k profesorovi jako slečna na hlídání. Také dojde k tragédii, kdy profesor tuto novou ženu zmrazí a uchovává její hlavu doma v mrazáku, nakonec ji - ne uplně schválně - bohužel na ulici rozbije... Celá kniha končí prohlídkou studentů "v budoucnosti", kdy dojdou k onomu superpočítači z univerzity a dají se s ním "do řeči", kde je nahrané vědomí onoho ústředního profesora. Ten netuší, že je v PC a tak prosí, aby jej pustili ven....
PSK - admin píše:
Sobota 05.02.2022 18:09
Dobrý den,
knihu, která by odpovídala Vašemu popisu, se nám bohužel nalézt nepodařilo. Vyhledávat beletrii bez znalosti základních údajů typu název, autor nebo nakladatel, je v katalozích knihoven velmi obtížné, protože chybí obsahy knih, které by hledání a následnou identifikaci knihy umožnily. Často se tak stává, že hledáme pomocí běžných internetových vyhledávačů typu Google a doufáme, že se o dané knize již někdo zmínil např. v nějaké diskuzi, fóru či knižní databázi.
Přenos mysli je tématem mnoha dalších děl science fiction v široké škále médií. Níže uvádíme alespoň několik příkladů titulů s podobným tématem a také pár odkazů na články v otevřené encyklopedii Wikipedia zaměřené na téma nahrávání mysli, digitální nesmrtelnost a transhumanismus. V odkazech najdete také odkazy na literaturu.
S dotazem se můžete zkusit obrátit také například na městskou knihovnu (pokud některou navštěvuje, tak přímo tam) - městské knihovny jsou přeci jenom více zaměřené na beletrii. Případně můžete využít některou z dalších knihoven zapojených do služby Ptejte se knihovny. Jejich seznam naleznete na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/knihovny.
Přejeme Vám hodně štěstí při dalším pátrání.
Odkazy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Apln%C3%A1_emulace_mozku
https://wikigcs.icu/wiki/Digital_immortality
https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_immortality
https://en.wikipedia.org/wiki/Mind_uploading_in_fiction
Literatura:
*ASIMOV, Isaac. Sny robotů. Překlad Veronika Volhejnová. Vyd. v tomto souboru 1. Praha: Knižní klub, 1996. 341 s. Robouniversum Isaaca Asimova; 8. ISBN 80-7176-364-0.
*ASIMOV, Janet. Mind Transfer. New York: Walker, 1988. ISBN 9780441533060 Dostupné z: https://archive.org/details/mindtransfer0000asim
*CLARKE, Arthur C. Město a hvězdy. Vyd. 2., V nakl. Baronet 1. Praha: Baronet, 2005. 296 s. ISBN 80-7214-835-4.
*GIBSON, William. Neuromancer. Překlad Josef Rauvolf. Vydání páté. Praha: Euromedia Group, 2019. 335 stran. Mistrovská díla SF. ISBN 978-80-7617-760-4.
*POHL, Frederik a OLŠA, Jaroslav, ed. Tunel pod světem. Překlad Jan Kantůrek. Praha: AFSF, 1996. 315 s. The Best of--. ISBN 80-85390-32-9.
Tomáš píše:
Úterý 22.03.2022 00:18
Dobrý den,
poprosím Vás o pomoc při hledání tragikomického (nejspíš románu) české autorky, která však vydává pod pseudonymem.
Datum vydání je mezi obdobím půlka ledna 2022 až začátek března 2022 (nejspíš konec ledna)
Předmětem knihy je dospívání mladé slečny, která má dvě sestry a né úplně pohodové vztahy v rodině. Je to psané spíše jako vzpomínky/deník mladé slečny mezi 10 - 25.
Mockrát děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 23.03.2022 13:11
Dobrý den,
podle zadaných údajů se nám nepodařilo najít konkrétní titul. K úspěšnému dohledání zkuste o knize získat více informací např. o postavách či ději. K případnému Vašemu dalšímu hledání doporučujeme následující knižní databáze:
*Českou bibliografickou databázi: www.cbdb.cz
Zde naleznete ucelený přehled knižních novinek, jež jsou rozdělené do jednotlivých týdnů, v nichž vyšly. (https://www.cbdb.cz/knizni-novinky.) Lze využít i podrobné vyhledávání např. podle žánru, klíčových slov, data vydání atd.
*Webovou databázi: www.databazeknih.cz
V této databázi můžete rovněž vyhledávat podle klíčových slov.
Níže zasíláme několik titulů, které podle nás přibližně splňují alespoň některé z Vámi uvedených indicií:
https://www.cbdb.cz/kniha-438712-teorie-klaviru
https://www.cbdb.cz/kniha-439715-na-ceste
https://www.databazeknih.cz/knihy/alespon-prozatim-489662
S pozdravem
služba PSK
Kristýna píše:
Pátek 01.04.2022 00:28
Dobrý den,
hledám knižní trilogii, kterou jsem četla jako teenager. Bylo to o dívce, která mela nebezpečnou schopnost a to zabít vše živé kolem sebe, pokud se rozhněvala. Pokud si vzpomínám, tak v prvním díle tuto svou schopnost objevuje. Následně v druhém díle se potkává s chlapcem, který naopak umí vše vyléčit. Dal si dej moc nepamatuju, jen to ve mě vyvolává hezké nostalgické vzpomínky a chtěla bych si tuto sérii přečíst znovu.
Díky za jakýkoli postřeh, který by mohl vést k nalezení.
PSK - admin píše:
Úterý 05.04.2022 15:00
Dobrý den,
Níže uvádíme alespoň několik odkazů na tituly zaměřené na téma sci-fi a fantasy. V odkazech najdete také odkazy na literaturu.
Přejeme Vám hodně štěstí při dalším pátrání.
Odkazy:
https://www.dobravila.cz/nejlepsi-knihy/sci-fi/
https://www.dlouhapuncocha.[…]ad-12-let--sci-fi-a-fantasy
https://www.databazeknih.cz/serie/sila-petice-802
https://www.goodreads.com/book/show/18918883-harbinger
S pozdravem služba PSK
Zdeněk píše:
Neděle 26.06.2022 16:57
Zdravím,
prosím o pomoc s nalezením knihy.
Napsal ji český spisovatel kolem roku 1985-90 (plus mínus).
Hlavní hrdina je cca 15-17 chlapec s dobře situované rodiny, který se sebe dělá frajírka. Jezdí na kole. Na střední škole se zamiluje do dívky, se kterou si čtou úryvky z knihy Pěna dní od Borise Viana.
Tráví spolu prázdniny na chatě, kde musí natírat plot.
Děj však končí špatně - ta dívka pak umírá - tuším sebevraždou.
Myslím, že v názvu měla kniha slovo "Vítěz" popř jeho varianty.
Moc děkuji za informace k nalezení knihy.
S pozdravem.
Z.
PSK - admin píše:
Úterý 06.09.2022 13:54
Dobrý den,
hledali jsme v katalozích různých knihoven, na internetu, v digitální knihovně, ale knihu odpovídající Vašemu popisu se nám bohužel nepodařilo najít. Pokud si vzpomenete ještě na nějaké informace, můžeme zkusit pátrat znovu.
Můžete se také obrátit například na Městskou knihovnu v Praze (https://www.mlp.cz/cz/o-knihovne/kontakty/), kolegové mají v oblasti beletrie určitě větší přehled.
Eva píše:
Úterý 18.04.2023 10:28
Dobrý den. Před opravdu mnoha lety jsem četla knihu, která mě velice zaujala a samozřejmě nevím její název. Myslím, že to byl ten klasický Harlequin romantika. Vdaná žena ( navrhuje ozdoby domů a bytů) pozná mladého muže se kterým prožije románek. Má tuším dvě nebo tři děti. Smutnou událostí ( nemoc) se vrátí zpět k manželovi. Více už bohužel nevím. Moc děkuji za pomoc
PSK - admin píše:
Úterý 18.04.2023 13:43
Dobrý den,
knih z řady (edice) Harlequin je veliké množství, romantické obsahy si jsou navíc dost podobné. Doporučujeme podívat se na stránky Městské knihovny v Praze https://www.mlp.cz/cz/, https://search.mlp.cz/cz/?q[…]Harlequin-amp:offset-eq:24. Tituly se zobrazují s názvem a v náhledech obálek, třeba by Vám to knihu připomnělo. Jinak podle Vašeho zadání svazek asi nenajdeme.
Kristy píše:
Neděle 05.11.2023 10:23
Dobrý den,
okolo roku 2013 jsem četla knihu ze sekce pro děti z městské knihovny. Nepamatuji si ani název knihy a ani autora a v knihovně mi nebyli schopní pomoci knihu najít. Kniha byla vydaná několik let dříve, tudíž se nejednalo o novinku. Kniha byla přeložena do češtiny. Ráda bych našla alespoň jméno autora, nebo knihy, o kterou se jedná podle popisu.
V knize je hlavní postava dívka, která se dostane do speciálního ústavu, kde jak později zjistí se nacházejí děti, kteří mají speciální schopnosti. Ona taky má speciální schopnosti, ale teprve je postupně začala objevovat, je tam s ní jedno dítě, které umí silou mysli pohybovat s různými objekty. Její schopnost je, že slyší a vidí mrtvé, neboli duchy a postupně se naučí i ovládat mrtvoly. Jednou se jim povedlo z ústavu utéct a byli v nějaké stodole, nebo kde, a ona omylem začala ovládat mrtvolu veverky, aniž by o tom nevěděla. Potom utíkali dál, protože zjistili, že je lidi z ústavu honí a některé její kamarády chytili a ji později taky a dali ji uklidňovací injekci. Nakonec se jim povedlo znovu utéct a pomocí svých schopností dokázali ty lidi zabít a tím se osvobodili. Nezabili je přímo oni, ale ti lidé se pobili navzájem, měli zbraně, pistole a to dítě s možností pohybovat objekty pomocí mysli zmáčklo spoušť na zbrani a tím umřel ten jeden muž, poté hlavní hrdinka pomocí svých schopností ovládala mrtvolu toho mrtvého muže a pomocí něho zabila toho druhého muže.
PSK - admin píše:
Úterý 07.11.2023 08:25
Dobrý den,
mohlo by se jednat o tento titul:
ARMSTRONG, Kelley. Přivolávání: nejtemnější síly. Vyd. 1. [Ostrava]: Galatea, 2014. 306 s. ISBN 978-80-87910-86-3.
https://www.databazeknih.cz/[…]/nejtemnejsi-sily-privolavani-200878
Případně si můžete na databázi knih prohlédnout knihy pod štítkem Duchové a přízraky:
https://www.databazeknih.cz[…]rderBy=published&page=5
Petra píše:
Středa 22.11.2023 02:33
Dobrý den. Hledám hororovou knihu, kterou jsem četla někdy v devadesátých letech, v níž vystupuje kluk vlastnící předmět, který mu plní přání. Všechny jeho dobré úmysly ale mění ve zlo, např. když přeje tetě, aby miminko bylo zdravé, narodí se sice silné, ale znetvořené a mučí rodiče svým křikem.
PSK - admin píše:
Pondělí 27.11.2023 09:48
Dobrý den,
nepodařilo se nám knihu podle Vašeho popisu identifikovat. Kdybyste si vzpomněla na další detaily - jazyk originálu, co konkrétně byl ten kouzelný předmět nebo cokoli dalšího, dejte nám prosím vědět, pokusili bychom se pátrat dále.
Ivo píše:
Čtvrtek 07.11.2024 14:07
Dobrý den, moc zdravím a prosím o pomoc. Nehledám přímo knihu, ale časopis,nebo spíše článek z časopisu.V 80. letech, jsem jako malý 8letý,možná 10letý - kluk, četl v nějakém časopise - magazínu, článek o cestovateli a jeho manželce, možná přírodovědci,který navštívil Jižní Ameriku, prales Jižní Ameriky a s manželkou si dovezli, malou drápkatou opičku - Kosman zakrslý (Callithrix pygmaea)Vím že tento druh opiček žije v Jižní Americe,v , článku popisovali život doma s touto opičkou. V paměti mi utkvělo jen pár věcí, třeba že opička usínala, nebo spala cestovateli - přírodovědci v dlani,také když ji krmili,tak vydávala zpěvavý zvuk,cvrlikala,snad měla v dlani přírodovědce i umřít,tedy přišla si lehnout do dlaně,usnula a už se nevzbudila.Nejsem si jistý zda psala článek manželka, cestovatele, nebo přímo sám cestovatel - přírodovědec.Článek mohl mít název..... něco jako skřítek z pralesa, drahokam z pralesa, možná trpaslík z pralesa,nebo pár gramu štestí, nebo něco podobného,možná zpívající trpaslík, nebo skřítek.Vůbec si nemůžu vzpomenout co to bylo za časopis, nebo jak se jmenoval.Děkuji předem za jakékoli informace, nebo pomoc
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.11.2024 12:20
Dobrý den,
děkujeme za Váš zajímavý dotaz.
Omlouváme se za zpoždění odpovědi, nechtělo se nám tento dotaz vzdát, nicméně se nám bohužel článek z dostupných zdrojů nepodařilo dohledat. Neúspěšně jsme prohledávali digitální knihovny, článkovou bibliografii a prostor internetu.
Možná půjde o nějaký časopis pro mládež, které ale nebyly zpracované v článkové bibliografii časopisů za dané období. Takový článek ani nebývá citován, abychom na něj našli referenci v jiných zdrojích.
První, co nás napadlo, je časopis ABC mladých techniků a přírodovědců (avšak může jít i o jiný titul). „Ábíčko“ není zdigitalizované. Možná by byla cesta obrátit se na jeho vydavatele s dotazem, zda nemají nějakou článkovou bibliografii k dispozici: https://www.abicko.cz/ (na webu mají zpracované pouze novější ročníky).
Narazili jsme také na web https://detske-casopisy.cz/ , kde je obsah přístupný pouze registrovaným uživatelům. Je však patrné, že ho provozují „nadšenci“ a možná by Vám mohli poradit.
Další možností by mohlo být kontaktovat s dotazem odborná zoologická pracoviště. Je to sice již před dlouhou dobou, ale možná by se mezi zaměstnanci mohlo vědět, kdo v osmdesátých letech vycestoval do Jižní Ameriky a přivezl si kosmana.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu