Název ekonomie
Text dotazu
Chápu správně, že se dříve ekonomická věda nazývala národohospodářskou? A jestli ano, proč se to změnilo?
Odpověď
Dobrý den,
předmětem vědy národohospodářské budou hospodářské vztahy mezi lidmi, ...
Národohospodářská věda nezkoumá drobnohledně každé jednotlivé hospodaření lidské, ale přehlíží všechna hospodaření, všechny ty hospodářské vztahy mezi lidmi jako celek, který tvoří hospodáři určitého státu ve své pospolitosti (dělba práce, peníze, banky bursy...).
Čerpáno z: MATOUŠEK, Josef. Základní pojmy národního hospodářství. V Praze: B. Kočí, 1909, s. 6-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:eeba8350-de66-11e6-b333-5ef3fc9ae867
ekonomie ‘věda o zákonech výroby a hospodaření, ekonom, ekonomika, ekonomický Přes moderní evr. jazyky (něm. Ökonomie, fr. économie, angl. economy) z ř. oikonomíä ‘hospodaření, správa, rozdělení’ od oikonómos ‘hospodář, správce’ z oľkos ‘dům, obydlí, domácnosť a némo ‘mám v držení, řídím, spravuji’.
Zdroj: REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012, s. 153. ISBN 978-80-7335-296-7. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:bdb75680-65d4-11e6-aed5-5ef3fc9ae867
ekonomie věda o zákonech společenské výroby a hospodaření. Ze střlat. oeconomia ...
Zdroj: HOLUB, Josef a Stanislav LYER. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1982, s. 147. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:89807110-8c08-11e3-bbb0-5ef3fc9bb22f
Ekonom = z řeč. hospodář, hospodářský úřad, nauka o něm, hospodárnost, úspornost,... nauka o hospodářství; podle ruš. = hospodářské zřízení
Národo- = kmen k národ ve složení -hospodář; národní hospodář...
Zdroj: TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952,
Kdy přesně se začalo víc používat ekonomie,... se nám nepodařilo, v nám dostupných zdrojích, dohledat. Výraz ekonom jsme našli použit už např. v roce 1872, nejedná se tedy o slovo novější, ale zároveň slovo národohospodářství můžeme slyšet i nyní.
Zdá se však, že název ekonomie byl převzat a rozšířen patrně proto, aby se přiblížil ostatním jazykům, byl 'mezinárodnější' a tudíž i srozumitelnější na světovém poli. Toto je ale jen naše nepodložená domněnka.
Rozdíly by mohl osvětlit  Národohospodářský ústav Akademie věd ČR (NHÚ) https://www.ei.cas.cz/.
Problematiku, která Vás zajímá, by Vám mohli upřesnit i odborníci v Ústavu pro český jazyk AV ČR https://ujc.avcr.cz/.
Ekonomie:
význam: 1. hospodářská struktura státu zahrnující finance, průmysl a obchod; 2. učení o zákonech společ. výroby a o rozdělování materiálních statků; 3. hospodárnost, úspornost (ve významu 3. též ekonomika, ekonomičnost)
národohospodářství:
národohospodář, -e m. (národohospodářka, -y ž.) odborník v národním hospodářství; národohospodářský příd. vztahující se k hospodářským záležitostem státu; obírající se národním hospodářstvím; n. význam, zájem; n-á škoda; n. plán; → přísl. národohospodářsky: n. důležitý; národohospodářství, -í s. poněk. zast. národní hospodářství Čerpáno z: Internetová jazyková příručka Ústavu pro  jazyk český AV ČR https://prirucka.ujc.cas.cz/.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.08.2023 13:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu