Název a autor knihy
Text dotazu
Vlastním knihu po své babičce, kterou jsem našla po její smrti. Bohužel má poškozený obal a chybí několik posledních stránek. Chybí i stránky s názvem knihy a jejím autorem. Ráda bych si knihu půjčila v knihovně a doplnila chybějící stránky. Obsahem knihy je příběh mladé drobné opuštěné 18 leté dívky jménem Jelena Kalinová, žijící v Praze, pracující v kanceláři a slavného houslisty Petra Nora, který si pro dívku vymyslí práci ve svém domě na venkově, aby se o ni mohl postarat. V domě je služebná paní Brigita Valková, do příběhu se zaplete bohatá krásná ale zhýčkaná žena jménem Ysotta Nollis, která usiluje o slavného mladého houslistu, a její služebník Pierre, kteří pochází z Francie. Celý příběh se točí kolem vznikajícího vztahu chudé ale velmi hrdé dívky Jelenky a Petra Nora, který se před dívkou vydává za svého komorníka ,aby nezranil její hrdost.
Na obalu knihy je jen napsáno "Dívčí knihovna 8". Ráda bych si přečetla i konec příběhu, popřípadě získala novější vydání. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
s největší pravděpodobností se jedná o román s názvem Stříbrný háj od Olgy Fujerové (V Praze: Rodina, [1936]. 304 s.), který vyšel ve zmíněné edici Dívčí knihovna jako její 8. svazek. Kniha je v Národní knihovně ČR dostupná pouze v rámci Národního konzervačního fondu, který podléhá zvláštnímu režimu a běžně se nezpřístupňuje, druhý exemplář je zřejmě kvůli špatnému stavu vyřazen z půjčování (viz záznam v elektronickém katalogu NK ČR, ikona Exempláře - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000743778&local_base=NKC). Z těchto důvodů jsme nemohli nahlédnout přímo do publikace.
Výše uvedené vydání z roku 1936 jsme kromě Národní knihovny ČR nenalezli v žádné další knihovně. Budete-li mít proto zájem prohlédnout si knihu z Národního konzervačního fondu, věnujte, prosím, pozornost informacím na následujících webových stránkách - http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/knihovni-rad-a-dalsi-pravidla/konzervacni-fondy. Olga Fujerová je autorkou i dalších románů, jejich přehled lze opět získat z elektronického katalogu NK ČR. Názvy dalších románů vydaných v rámci edice Dívčí knihovna je možné zjistit prostřednictvím naskenovaných lístkových katalogů Katif (http://katif.nkp.cz), kde v záložce Katalogy zvolte nejprve Generální katalog I, poté skříň Klet - Kop, zásuvku Knihovna Č-Knihovna K a záznam č. 124. Katalogizační lístek se skládá z několika částí, můžete si je prohlédnout pomocí šipek v horní liště.
Pomocí Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) a portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz) jsme zjistili, že román byl vydán (s jazykovou úpravou) ještě v roce 1995 v nakladatelství Ivo Železný ve známé edici Večery pod lampou jako její 163. svazek. Na následujícím odkazu naleznete seznam knihoven, které mají knihu ve svém fondu:
* http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002199881&local_base=SKC
Dále ještě:
* Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem - http://katalog.svkul.cz/l.dll?cll~KN3148000000231181
* Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové - http://aleph2.svkhk.cz/F/?func=item-global&doc_library=HKA01&doc_number=000067274&year=&volume=&sub_library=
Pokud nemáte čtenářský průkaz žádné z uvedených knihoven, je možné o zapůjčení knihy (případně pořízení kopií) požádat v rámci meziknihovních výpůjčních služeb (MVS) prostřednictvím knihovny, kterou navštěvujete. Pro získání podrobnějších informací o MVS se můžete obrátit již přímo na svou knihovnu.
Knihu v prvním vydání jsme také nalezli v několika antikvariátech, ale zřejmě nebude v optimálním stavu:
* http://www.antikvariat-ant.com/stribrny-haj-divci-knihovna-8-oppl-304-s/
* http://www.antikvariat-5d.cz/itemdetail.aspx?iid=1642073
* http://www.antikvariat-cejka.com/catalog/author-list/12799
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.02.2015 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu