Nasazení 17. praporu polních myslivců z Brna v 1. světové válce
Text dotazu
Dobrý den,
můj dědeček bojoval v 1. světové válce v praporu polních myslivců. Řadu údajů o nasazení jeho jednotky jsem zjistil z nalezeného vojenského zápisníčku z roku 1917. O některých obdobích se mi však nepodařilo nic zjistit a proto bych vás chtěl požádat o pomoc.
Prozatím jsem (ve stručnosti) zjistil následující. Dědeček narukoval 11. 5. 1916 k 17. praporu polních myslivců do náhradní roty v Brně. V zápisníku uvádí, že 6. 4. 1917 odjel z Brna „do pole“ a to do oblasti Tolmina na sočskou frontu. Prapor byl zařazen do 15. sboru 50. pěší divize 5. armády, které velel generálplukovník Svetozar Boroevič von Bojna a bojoval v 11. ofenzívě. V bitvě u Caporetta byl prapor ve skupině Scotti 14. německé armády von Belowa. V červenci 1918 byl prapor přesunut z Lombardie na západní frontu, kde byl zařazen do 15. německé pěší divize. Dědeček se v prosinci 1918 vrátil s vojenským transportem zpět do Brna. Vykonával dále vojenskou službu v Československém praporu hraničářů č. 3, který vznikl z FJB 17, a byl demobilizován v březnu 1921.
Moje otázky jsou následující.
Jak dlouho po narukování mohl probíhat výcvik v kasárnách (případně kde) a kde prapor působil, než byl nasazen na sočské frontě? (Podle některých informací to mohlo být na východní frontě.)
Jaké bylo nasazení Čs. praporu hraničářů č. 3 do března 1921?
Předem děkuji za informace.
Odpověď
Vážený pane inženýre,
kompendium Österreich-Ungarns letzter Krieg (mj.) uvádí standardní dobu základního výcviku po dobu osmi týdnů. Místo výcviku záviselo na posádce dané jednotky. 17. prapor polních myslivců byl posádkou v rakouském Judenburgu s doplňovacím okresem Brno.
Ohledně podrobnějších informací o nasazení pluku bych Vám doporučil nahlédnout do zníměného kompendia Österreich-ungarns letzter Krieg, s použitím schématu zařazení praporu do vyšších organizačních struktur (zde:http://www.velkavalka.info/analyzy/podrizenost_jednotek.php?id=3321, zmíněný titul online pak zde: http://honsi.org/literature/svejk/dokumenty/oulk/).
Ohledně poválečné činnosti následnické jednotky a doplňujících informací k činnosti 17. Feldjägerbataillon bych Vám doporučil nahlédnout do některé z následujících publikací:
KRYČER, Rudolf. Jihomoravští hraničáři: kus historie a přítomnosti. Brno : ÚV Národní jednoty pro jihozápadní Moravu, 1925. 171 s.
STEHLÍK, Eduard a Martin VAŇOUREK. Zapomenutí hraničáři. Mohelnice: Martin Vaňourek, 2002. ISBN:80-902949-5-2 (váz.)
Vojenské dějiny Československa III. díl. 1. vyd. Praha : Naše vojsko, 1987. 584 s.
FIDLER, Jiří a Václav. SLUKA. Encyklopedie branné moci Republiky československé, 1920-1938. Praha: Libri, 2006. ISBN 9788072772568.
ALLMAYER-BECK, Johann Christoph. a Erich LESSING. Die K. (u.) K.-Armee, 1848-1914. Wien: Bertelsmann, 1974. ISBN 3-570-07287-8.
Použité zdroje
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
07.08.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu