národní zvyky v různých zemích, vítání
Text dotazu
Jaké jsou národní zvyky v různých zemích.V Čechách se víta chlebem a solí....čím se víta například v Číně, Japonsku, Mexiku, Africe, atd...
Odpověď
Dobrý den,
v českém jazyce vyšla kniha: KOCOURKOVÁ, Jarmila. Jiný kraj, jiný mrav : jak se chovat v cizině. 1. vyd. Praha: Olympia, 2003. ISBN 80-7033-774-5. Tato kniha nabízí přehled zvyků, tradic a některých charakteristických rysů určité země.
Podrobnější informace o jednotlivých zvycích a tradicích nabízí knihy zaměřené na konkrétní oblast. Naleznete je v cestopisech, průvodcích a některých speciálních publikacích. Mezi publikace věnované přímo zvyklostem v dané zemi například patří:
ŠEBESTA, Pavel. Tajnosti afrického pralesa : Život a zvyky obyvatel afrického pralesa, kouzelnictví a pověry, tajné obřady a svazy, kanibalismus a víra v duchy zemřelých, nebezpečí tropů. Chrudim : Misionáři božského slova, 1948
KACHAMI, Noriko. Culture and Customs of Japan. 1st pub. Westport : Greenwood Press, 1999.ISBN 0-313-30197-2
RACHMANIN, Oleg B. Z čínských zápisníků : o čínské kultuře, tradicích a zvycích. 1. vyd. Praha : Lidové nakladatelství, 1986
DOBŠINSKÝ, Pavol. Slovenské obyčaje, povery a čary. 1.vyd. Bratislava : Pictus, 1993. ISBN 80-7128-006-2
PUTÍK, Alexandr. Židovské tradice a zvyky. Praha: Židovské muzeum v Praze, c2005. ISBN 80-86889-16-5
Další publikace naleznete v katalogu Národní knihovny (NKC): http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc nebo v katalogu České národní bibliografie:
http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=cnb Řadu informací přináší také internet.
Pro zajímavost:
Pokud navštívíte někoho v Číně či Japonsku, nesmíte zapomenout na dar pro hostitele. Nejvhodnější jsou květiny či ovoce. V čínské kultuře je důležitá číselná symbolika, nejvhodnější je tak přinést osm kusů určitého ovoce nebo květin (osmička symbolizuje štěstí). Zabalený dar hostitel nerozbaluje, aby případným zklamáním nezahanbil svého hosta. V Japonsku se zdraví poklonou. Níže postavený se klaní vždy hlouběji než výše postavený. V Indii je host pro hostitele posvátný a je mu vyhrazeno nejčestnější místo u stolu, kde je mladšími členy domácnosti ovíván a hýčkán. O zvyklostech v dalších zemích se dočtete v knize Jiný kraj, jiný mrav.
Zdroj:
KOCOURKOVÁ, Jarmila. Jiný kraj, jiný mrav : jak se chovat v cizině. 1. vyd. Praha: Olympia, 2003. ISBN 80-7033-774-5.
http://www.jobmonkey.com/teaching/asia/html/customs_in_china.html
http://chineseculture.about.com/library/weekly/topicsub_traditions.htm
http://www.jobmonkey.com/teaching/asia/html/customs_in_japan.html
http://mcreynoldsms.org/jpcustom.htm
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.11.2007 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu