Národní listy, sídlo redakce
Text dotazu
Dobry den, zajimalo by mne, kde sidlila redakce narodnich listu mezi lety 1909 a 1921. domnivam se, ze to mohlo byt v opletalove ulici 3/920 (drive ul. bosacka). dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
podle údajů z časopiseckých bibliografií a pražských adresářů sídlila administrace a redakce Národních listů v letech 1909 až 1921 v Praze na Novém městě v Marianské ul. 3:
- redakce a administrace (udaje z let 1909, 1910,1912, 1919, 1920) - II. [= Praha, Nové město] Marianská 3
- redakce a administrace (udaj z roku 1924) - II-920 [= Praha, Nové město, čp. 920] Lützowova 3
Marianská, případně Lützowova ulice se dnes skutečně jmenuje Opletalova.
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. Praha : Nakladatelství Libri, 1998. s. 29-31. ISBN 80-85983-25-7.
... Od roku 1839 se celá ulice jmenuje Mariánská po manželce rakouského císaře Ferdinanda V. Marii Anně (1803-1884). Dále se zde střídají názvy Lützowova, Beethovenova a opět Lützowova. Roku 1947 část ulice od Růžové k Hybernské získala název Opletalova ... Od roku 1952 se celá ulice jmenuje Opletalova. Dům čp. 920/3, nedaleko Václavského náměstí, U Klučických, U Karásků, U Turků, U Zounků, ale také U Národních listů ...
Použité bibliografie a adresáře:
NOSOVSKÝ, Karel. Soupis českých a slovenských současně vycházejících časopisův v zemích Koruny české, Vídni, Německu, Rusku a v Americe : s ukazatelem míst a oborů, jakož i statistikou. Praha : nákladem vlastním, 1909.
KRAUS, Vojtěch. Adresář královského hlavního města Prahy a obcí sousedních Bráníka, Břevnova, Bubenče, Dejvic, Karlína, Kobylis, Košíř, Michle, Nuslí, Podolí-Dvorců, Proseka, Radlic, Smíchova, Strašnic, Střešovic, Střížkova, Troje-Podhoří,Veleslavína, Král.Vinohradů, Vršovic, Vysočan a Žižkova. Praha : Obec pražská, 1910.
Chytilův úplný adresář království českého. Díl I, Obvod obchodní a živnostenské komory v Praze. Praha : nákl. vl., 1912.
Chytilův adresář sídelního města Prahy. [Část 1, Úřady a ústavy]. Praha : [nákl.vl.], 1919. 174 s.
Bibliografický katalog časopisectva republiky Československé za rok 1920 = liste bibliographique des journaux paraissant dans la république Tchécoslovaque pour l année 1920. Praha : Československý ústav bibliografický, 1921.
CHYTIL, Alois. Chytilův Adresář hl. města Prahy. Část 2, Úřady, ústavy, korporace,podniky družstevní, peněžní, průmyslové, obchodní a živnostenské Praha : nákl.vl., 1924. 20, 16, 832 s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 12:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu