Národní knihovna ČR, historie
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla něco více o historii Národní knihovny (na Mariánském náměstí), o její budově atd. Děkuji za odpověď,
Odpověď
Dobrý den, stručný přehled historie Národní knihovny ČR naleznete např. na našich stránkách (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Historie_Klementina&submenu2=94).
Podrobněji je vývoj Národní knihovny ČR popsán např. v následujících publikacích:
* NOVOTNÁ, Eva. Národní knihovna České republiky : průvodce historií = National Library of the Czech Republic : guide to the history.  2., upr. vyd. Praha : Národní knihovna ČR, 2002. 57 s., [8] s. barev. obr. příl. : il., portréty.  ISBN 80-7050-399-8.
* HEKRDLOVÁ, Kateřina. Klementinská knihovna : bibliotheca semper viva : k 220. výročí zveřejnění = The Clementinum Library : 220th anniversary of serving the public. 1. vyd. Praha : Národní knihovna ČR, 1997. 55 s., [2] s. ISBN 80-7050-282-7.
* TOBOLKA, Zdeněk Václav. Národní a universitní knihovna v Praze, její vznik a vývoj. I, Počátky knihovny až do r. 1777.  Vyd. 1. V Praze : SPN, 1959. 169 s., [34] s.
* SAJÍC, Jan. Pokladnice věků : Klementinum a Universitní knihovna. Praha : Národní a universitní knihovna v Praze, 1948.  42 s., 12 s.
S historií NK ČR souvisí i dějiny Klementina, budovy, v níž NK ČR sídlí:
* ŠÍMA, Zdislav. Astronomie a Klementinum = Astronomy and Clementinum. 1. vyd. Praha : Národní knihovna ČR, 2001.  124 s., [16] s. obr. příl. : il.
ISBN 80-7050-386-6.
* VOIT, Petr. Pražské Klementinum.  Praha : Národní knihovna v Praze, 1990. 183 s. ISBN 80-7050-344-0 (v knize neuvedeno) ; ISBN 80-901092-4-1 (chyb.)
Kromě Národní knihovny ČR (oficiální adresa NK ČR je Klementinum 190, Praha
1) sídlí v Klementinu i Státní technická knihovna (http://www.stk.cz/cs/o-nas/historie-stk/, oficiální adresa - Mariánské náměstí 5, Praha 1). Na Mariánském náměstí je také budova Městské knihovny v Praze, respektive její Ústřední knihovny  (http://www.mlp.cz/historie.php, oficiální adresa Mariánské náměstí 1, Praha 1).
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 09:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu