Nářečí v Plzeňském kraji v minulosti
Text dotazu
Dobrý den,
tuze by mě zajímalo, existuje-li nějaká kniha, která by pojednávala o tom, jak se dříve mluvilo na Plzeňsku. Vím, že bylo mnoho napsáno o nářečích moravském a chodském, však nikdy jsem nenarazil na nic takového, co by pojednávalo o nářečí na Plzeňsku. Pokud ničeho takového není, ocenil bych doporučení na jakýkoli zdroj, z něhož bych mohl čerpat a který by mi mohl pomoci. Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz položený prostřednictvím služby Ptejte se knihovny dne 30.1.2017. K tématice nářečí v Plzeňském kraji v minulosti uvádíme následující zdroje:
Knihy
JAKLOVÁ, Klára a KOZÁK, Martin. Plzeňsko-český slovník. Vydání první. Klatovy: JK Books, 2016. 38 s. ISBN 978-80-88156-01-7.
KLIMEŠ, Lumír a kol. Západočeská vlastivěda. [Svazek 2], Jazyk. Vyd. 1. Plzeň: Pro Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity vydalo Západočeské nakladatelství, 1992. 269 s. ISBN 80-7088-059-7. (zde zejm. [Kap.] Jaroslav Voráč. Nářečí, s. 67-103)
Články
PETŘÍK, Stanislav. O plzeňském „zpívání“. Naše řeč. 1936, roč. 20, č. 8, s. 196-201.
Dostupné také na: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3071
SPAL, Jaromír. Nářečí Plzeňského kraje. Život Plzeňska. 1950, roč. 1, č. 5-6, s. 78-79.
ŠACH, Josef. Jak se v Plzni mluvilo před sto lety. Pravda. 1968, roč. 49, č. 1, s. 3. (2.1.1968)
Dále Vám můžeme nabídnout rešeršní služby (k nim více na: http://svkpk.cz/pro-verejnost/prezencni-sluzby/specialni-studovna/). Formulář žádosti je třeba doručit (osobně, poštou nebo elektronicky) a vlastnit platný průkaz SVK PK (roční či jednorázový).
Použité zdroje
Katalogy a databáze Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje; Souborný katalog České republiky (knihy, články).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
31.01.2017 14:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu