nářečí
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit, zda vyšly v odborných jazykovědných časopisech nějaké články týkající se nářečí/nářečního výzkumu/nářeční situace apod. v Hustopečích nad Bečvou, v Lipníku nad Bečvou a v Hranicích na Moravě. Nemám na mysli odborné monografie a články Josefa Skuliny. Ty jsou mi známy.
Odpověď
Dobry den,  krome praci J.Skuliny se nam v dostupnych zdrojich NK CR (Elektronicky katalog NK CR - baze NKC, clankova databaze ANL od roku 1991 - oba zdroje naleznete na http://sigma.nkp.cz) nepodarilo nalezt knihy ci clanky, ktere byly zamerene pouze na hranicky usek vychodomoravskeho nareci (drive oznacovane jako moravskoslovenske). Hranickemu nareci je venovana kapitola v Dialektologii moravske od F.Bartose, je zminovano i v Ceskoslovenske vlastivede. Celou narecni oblasti se zabyva publikace Moravskoslovenska nareci.
* BARTOS, Frantisek. Dialektologie moravska. 1. dil, Nareci slovenské, dolske, valasske a lasske. V Brne : Matice Moravska, 1886. 374 s.
* Ceskoslovenska vlastiveda. Dil III, Jazyk. Praha : "Sfinx" Bohumil Janda, 1934. s. 84-218.
* BELIC, Jaromir; KRISTEK, Vaclav. Moravskoslovenska nareci. Olomouc : Stud. a lidovychovny ust. : Vys. skola pedagog., 1954. 23 s.
Publikace, ktere obsahuji soupis odborne literatury, uvedeny jsou i clanky k vychodomoravskemu nareci:
* Mluvena cestina na Morave. [Senov u Ostravy] : Tilia, 1997. s. 155-163.
* BELIC, Jaromir. Nastin ceske dialektologie. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1972. 463 s.
V priloze Vam dale zasilam zaznamy clanku z baze ANL, vsechny texty se venuji vychodomoravskym narecim, primo v clancich jsme vsak neoverovali, zda je zminovana i oblast, ktera Vas zajima. Prehled periodik, z nichz jsou vybirany clanky pro bazi ANL, naleznete primo v bazi ANL, pri prohlizeni rejstriku staci zvolit prohlizeni podle "Zdroj. dokument - nazev" a zadat pocatecni pismeno z nazvu periodika.  Periodika zpracovavana pro bazi ANL jsou uvedena i na strankach NK CR, zde jsou periodika rozdelena podle knihoven, ktere je pro bazi ANL zpracovavaji (http://full.nkp.cz/nkdb/docs/tituly_napoveda.htm, bod 3.1 Kompletni seznam tistenych titulu).
Dalsim zdrojem pro nalezeni relevantni literatury jsou oborove bibliografie, v pripade lingvistiky muzete vyhledavat v nasledujicich bibliografiich:
* TYL, Zdenek. Bibliografie ceske lingvistiky. 3 sv. Praha : Nakladatelstvi  Ceskoslovenske akademie ved, 1955-1963.
- svazky pro rok 1945-1950, 1951-55, 1956-1960
* Bibliografie ceske lingvistiky.  Praha : Ceskoslovenska akademie ved, 1979-.
- svazky pro rok 1961-1963, 1971-1972, 1977-1992, 1995-1999
* Bibliografie ceskoslovenskych praci liguistickych a filologickych za rok ... Praha : Ceska akademie ved a umeni, 1930-1936.
- svazky pro rok 1929-1934
* Ceska jazykoveda ... : prace z jazykovedy obecne, srovnavaci, indoevropske, slovanske a z jazykovedne bohemistiky. Praha : St. knihovna CSSR-Bibliogr. stredisko spolec. ved, 1965-1970.
- svazky pro rok 1964-1967, 1969
* ASEP - evidence publikacni cinnosti v AV CR (http://www.library.sk/i2/i2.entry.cls?ictx=cav&logout=1&language=2&skin=1&show_lim=1)
Krome techto clankovych odbornych bibliografii existuji pro oblast jazykovedy i bibliografie bibliografii, tj. prehledy dosud vydanych
bibliografii:
* TYLOVA, Milena. Ceske a slovenske jazykovedne bibliografie 1876-1967. Praha : St. knihovna CSSR-Ustr. bibliogr. stredisko, 1968. 44 s.
* Jazykoveda : literarni veda : bibliografie bibliografii, slovniku, prirucek 1945-1990. Praha : Narodni knihovna, 1993. 137  s.
Pokud byste mela zajem o dalsi informace, doporucili bychom Vam obratit se i na Knihovnu Ustavu pro jazyk cesky AV CR
(http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=knihovna) nebo primo na Oddeleni dialektologicke UJC AV CR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=dialekt).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2008 15:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu