Nárazové prudké zvýšení mortality dětí do 1 roku v roce 1964
Text dotazu
Dobrý den,
Zajímalo by mne, zda je možné zjistit, čím bylo způsobeno nárazové zvýšení mortality dětí do 1 roku okolo roku 1964.
Případně pomoci nalézt příčiny nebo zdroje, ze kterých bych mohl čerpat.
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
kvocient kojenecké úmrtnosti je ukazatel, který popisuje míru kojenecké úmrtnosti. Vypočítá se nejčastěji jako počet zemřelých dětí do jednoho roku života na 1000 živě narozených dětí v tom samém kalendářním roce.
...
Kvocient novorozenecké a kojenecké úmrtnosti se sleduje například, když nás zajímá charakter chorob, které vedly k úmrtí. V této souvislosti se rozlišuje úmrtnost exogenní (choroby podmíněné z vnějšku, choroby způsobeny sociálním prostředím) a choroby endogenní (vnitřní původ, vrozené vady, infekce, otravy).
V současné době jsou hodnoty kvocientu kojenecké úmrtnosti velmi nízké.
Z dlouhodobějšího pohledu byla kojenecká úmrtnost v Českých zemích před druhou světovou válkou vysoká.
Data v podrobném členění byla dostupná pouze pro období 1950–2011. Výkyv v roce 1965 je způsoben tím, že v letech 1953 - 1964 se ukazatel jevil lepší, protože se používala jiná definice živě narozeného dítěte a tím také zemřelého kojence. Jakmile se v roce 1965 přešlo k mezinárodní definici, došlo ke zhoršení ukazatele.
Čerpáno z:
RELIK 2013. Reprodukce lidského kapitálu – vzájemné vazby a souvislosti. 9. – 10. prosince 2013.
LANGHAMROVÁ, Jana. Vývoj kojenecké úmrtnosti v České republice v letech 1950 - 2011.
Katedra statistiky a pravděpodobnosti, Fakulta informatiky a statistiky, VŠE v Praze 3
http://kdem.vse.cz/resources/relik13/sbornik/download/pdf/137-Langhamrova-Jana-paper.pdf
Syndrom náhlého úmrtí kojence  je na ústupu. Je to výsledek dlouhodobých výzkumů a vědecké spolupráce mezinárodního rozsahu.
Jak je možné, že spánek, který je tak úzce spojen se životem,  může skrývat krutou a nečekanou smrt dítěte, kterému není ještě ani rok?
Vědci na tom začali usilovně pracovat a výsledkem je několik jednoduchých a konkrétních rad týkajících se způsobu, jak by mělo dítě spát.
Nechávejte spát dítě výhradně na zádech. Statistické průzkumy odhalily, že riziko úmrtí je 3x až 9x větší, pokud spí dítě na břiše. V šedesátých letech se spaní na břiše hodně propagovalo. Na břiše vdechuje dítě vzduch nasycený velkým množství oxidu uhličitého, hůř zvládá vyšší teplotu, spí hlubším spánkem a obtížněji se probouzí, když mu hrozí nebezpečí (zablokování dýchacích cest, odchylky od normální srdeční činnosti). Ukazuje se, že vyšší tělesná teplota může vést k nepravidelnostem v dýchání dítěte při spánku.
Teplota v pokoji se musí pohybovat mezi 18 a 20 °C, aby nedocházelo k přehřátí dítěte, protože to je nedokáže dobře regulovat.
Zdroj: GRAVILLON, Isabelle. Spánek malých dětí. Praha: Portál, 2003.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:bcd054e0-909a-11e3-83a0-005056825209
Další zdroje:
Rudé právo: orgán Československé sociálně demokratické strany dělnické, Komunistické strany Československa. Praha: 15.8.1984.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:0df66960-f00a-11e5-aa35-005056822549
http://geography.cz/geograficke-rozhledy/wp-content/uploads/2013/05/22-23.pdf
Některé údaje k tématu je možno zjistit ve: Statistická ročenka Československé socialistické republiky. Praha: Český statistický úřad, SNTL, 1965.
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:c5222a50-1b90-11e6-b5a5-005056825209
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.11.2016 18:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu