naratologické kategorii prostoru
Text dotazu
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda existuje
literatura k naratologické kategorii prostoru ( Hodrová a Bachelard mi jsou
známi ) a v této souvislosti k prózam Jaroslava Durycha a Vladimíra Körnera,
koknrétně jde o díla Boží duha a Adelheid. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
publikaci zaměřenou přímo na naratologické kategorie prostoru se nám bohužel ve fondu Národní knihovny ČR nepodařilo nalézt. Následující knihy by ovšem měly obsahovat alespoň kapitolu věnovanou dané problematice.
HÜHN, Peter, ed. et al. Handbook of narratology. Berlin: Walter de Gruyter, 2009. vii, 468 s. Narratologia, 19. ISBN 978-3-11-018947-6.
* FLUDERNIK, Monika. An introduction to narratology. 1st pub. London ; New York : Routledge, Taylor & Francis Group, 2009. ISBN 978-0-415-45030-0 (brož.); 978-0-415-45029-4.
* JEDLIČKOVÁ, Alice. Zkušenost prostoru : Vyprávění a vizuální paralely / Alice Jedličková 1. vyd. - Praha : Academia, 2010. - 271 s.
* SVATOŇOVÁ, Kateřina. 2 1/2 D : aneb prostor (ve) filmu v kontextu literatury a výtvarného umění / Kateřina Svatoňová 1. vyd. - Praha : Filozofická fakulta UK ; Casablanca, 2009.
* HERMAN, David. Přirozený jazyk vyprávění. 1. vyd. Brno ; Praha : Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2005.
Dále se tématu věnuje článek:
* K teorii narativního prostoru / Gabriel Zoran ; Přeložily Soňa Navrátilová, Iva Urbanová, Jana Chromcová In: Aluze. - Roč. 13, č. 1, s. 39-55. - 2009.
Studie zaměřená konkrétně na naratologické kategorie prostoru v dílech "Boží duha" a "Adelheid" nebyla pravděpodobně dosud zpracována. V online databázích Ústavu pro českou literaturu je ovšem možné nalézt několik záznamů ke studiím a článkům, jež se věnují výše zmíněným knihám v obecnější rovině.
Online bibliografie Ústavu pro českou literaturu AV ČR: http://isis.ucl.cas.cz/db.jsp
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2012 14:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu