Náležitosti psané kondolence
Text dotazu
Dobrý den,
budu psát kondolenci a potřebovala bych poradit, jak je to s psaním datumu a místa - zda se něco takového vůbec píše a případně jak. Všude nacházím pouze obecné informace a vzory textů, ale toto ne.
Předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
soustrast vyjadřujeme buď písemně, nebo osobně. Nejvhodnější je napsat kondolenční dopis vlastní rukou, a pokud použijeme textový editor, pak alespoň oslovení a závěrečný podpis napíšeme rukou. Nemusíme hledat složité formulace, stačí napsat: "Cítím s Vámi, přijměte prosím moji upřímnou soustrast",... S kondolencí by měla být spojena nabídka pomoci: "Vím , v jak obtížné situaci jste se ocitla. Budete-li cítit potřebu se na mne obrátit, neváhejte prosím, jsem připraven Vám pomoci, jak jen budu moci"...
Čerpáno z: ŠPAČEK, Ladislav. Malá kniha etikety pro celou rodinu. Praha: Mladá fronta, 2010.
Pokud nemáte možnost vyjádřit svou soustrast osobně, zvolte tedy klasickou formu dopisu.
O tom, zda se píše do tohoto dopisu místo a datum, jsme informaci nenašli. Myslíme si ale, že má-li se jednat o klasickou formu dopisu, není rozhodující, zda datum do dopisu napíšeme nebo ne, rozhodující je, aby byla kondolence včas doručena.
Našli jsme pouze vzor poděkování rodiny za projevenou soustrast, kde je např. pod podpisy rodiny dole uprostřed 'únor 1995' nebo ' Olomouc - duben 1994'. je možné, že obdobnou formou lze umístit i datum a místo do kondolence. Ale nejspíš to není tak podstatné.
Čerpáno z: Člověk mezi lidmi aneb kapitoly ze společenské výchovy. Praha: Trizonia, 1998.
Pokud chcete dát své kondolenci váhu, je lepší poslat kondolenci poštou a dopis napsat ručně na čistý bílý papír.
Vždy záleží na vašem vztahu k zesnulému a k pozůstalým. Dbejte tedy především na to, abyste se zachovali přirozeně, pravdivě a s upřímným respektem.
Obálku adresujeme do domu smutku, který bývá na parte uveden, a nebo na adresu rodiny pozůstalých. Protože kondolenci píšeme ručně, je vhodné opatřit ji svým čitelně napsaným jménem i podpisem, protože podpis bývá někdy nečitelný.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.05.2020 10:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu