Nalezení ISBN
Text dotazu
Dobrý den, při vytváření citace knihy Karla Nešpora Hazardní hra jako nemoc jak problémy rozpoznávat, jak je zvládat, jak jim předcházet (1994) jsem narazila na problém s číslem ISBN, které není nikde uvedené (v samotné publikaci, internetu nebo stránkách národní digitální knihovny). Má tato publikace nějaké, popřípadě jaké nebo jí nebylo přiděleno a z jakého důvodu.
děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
je možné, že nakladatel o číslo agenturu ISBN nepožádal, (Ostrava : A. Krtilová ; Praha : Národní centrum podpory zdraví, 1994) viz níže
„účast vydavatelů v systému ISBN je v České republice dobrovolná. Ke vstupu do systému je nutná kopie výpisu z živnostenského rejstříku vydaného na vydavatelské činnosti (u organizací kopie statutu, z něhož je patrno, že organizace provádí též publikační činnost), evidenční list (který vydavateli poskytne Národní agentura ISBN ČR) a https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn/isbn-osobne agentury nebo https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn/isbn-online. Po registraci dostane vydavatel zdarma blok čísel ISBN. Od vstupu do systému ISBN jsou vydavatelé povinni uvádět čísla ISBN ve všech svých publikacích.
Ve výjimečných případech přidělí číslo ISBN titulu zdarma online Národní agentura ISBN v ČR. Týká se to publikací vydávaných vlastním nákladem autora nebo vydávaných ojediněle institucí, která nehodlá provozovat soustavnější vydavatelskou činnost. Zájemce o číslo ISBN si projde klikací rozcestník „https://www.nkp.cz/soubory/ostatni/jak_vydat_knihu.pdf“ a, pokud splňuje podmínky pro jednorázové přidělení ISBN, rozcestník jej nasměruje na formulář, jehož prostřednictvím podá Národní agentuře ISBN svou žádost. Ve formuláři je nutné vyplnit všechny základní bibliografické údaje o knize, tj. autora, název, podnázev, vydavatele (i s jeho adresou), pořadí a rok vydání, druh vazby, popř. i předpokládanou cenu. Přidělené číslo ISBN se následně musí uvést v publikaci."
https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn
NEŠPOR, Karel. Hazardní hra jako nemoc: jak problémy rozpoznávat, jak je zvládat, jak jim předcházet. Ostrava: A. Krtilová, 1994. 146 s
Bližší informace byste mohla zjistit dotazem na agenturu ISBN na http://www.nkp.cz. Nakladatelka v adresáři NAK uvedena je, ale je možné, že až po roce 1994.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.06.2021 21:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu